Bedrijfsprofielen

Adola

Adola

Adola is een 87-jarig familiebedrijf en als groothandel gespecialiseerd in de distributie en verkoop van staalwaren: messen, scharen, multitools, zaklampen, optiek en een breed programma aan innovatieve outdoorproducten. Bij Adola worden sterke merken als Leatherman, Buck, Light My Fire, Spyderco, Olight, Nite Ize, Cold Steel en Benchmade vaak exclusief in de Benelux gedistribueerd.

Producten & Diensten

Directeur Jerko van den Hazel: “Wij verkopen deze merken uitsluitend aan bedrijven. Er wordt niet aan de consument verkocht, want dan kannibaliseren wij onze eigen klanten. Onze ruim 2.000 klanten bestaan uit grote retailketens, zelfstandige winkeliers, webshops, giftshops, relatiegeschenkenleveranciers en bedrijven waarbij personeel messen, zaklampen en aanverwante artikelen nodig hebben in het productieproces”.
De bestelvolumes lopen uiteen van een jaarlijkse tot soms dagelijkse bestellingen. Dit kan supersnel geleverd worden vanuit het grote magazijn met ruim 4.000 verschillende artikelen. Daarnaast ondersteunt Adola haar klanten met (instore)marketing. Jerko: “Wij helpen hen om succesvol onze producten te verkopen”.

Export Ambitie

In Nederland doet Adola het goed, het bedrijf heeft een uitstekende reputatie. Daarom begonnen steeds meer leveranciers hen te benaderen of zij de Belgische markt ook wilden doen. Enkele jaren geleden werd besloten om een vertegenwoordiger aan te stellen voor de Belgische markt. Dit betaalde zich uit in een groeiende klantenportefeuille.

De ambitie is in België nog groter te worden, er zijn nog veel potentiële klanten te benaderen. De focus blijft liggen op Nederland en België. Het is sowieso lastig om nieuwe landen te betreden omdat veel dealerschappen van leveranciers hier al vergeven zijn. Daarnaast is Jerko van mening dat focus op bestaande klanten zinvoller is dan het najagen van nieuwe klanten: “Bestaande klanten mogen niet de dupe worden van onze groei-ambities. Door aandacht te geven aan bestaande klanten en hen te ondersteunen in hun verkoop en marketing, groeien wij ook. Qua distributie is dat ook handiger en goedkoper”.
Sinds een aantal jaren levert Adola ook aan internetpartijen. “We zijn daarbij wel kritisch en leveren niet aan iedere partij. We zijn een A-merk en willen daarom ook graag zaken doen met de A-merken op webshopgebied. Daarvan beleveren wij er al een aantal en ook hier verwachten wij uitbreiding”, aldus Jerko.

Exportlanden

België