Diensten

Mkb en onderwijs

Om het internationale concurrentievermogen van het mkb te verbeteren, is het belangrijk om studenten op de juiste wijze in te zetten om mkb-ondernemers te ondersteunen bij exportactiviteiten.

Onderwijs ondersteunt mkb'ers

De ondersteuning van studenten kenmerkt zich enerzijds door onderzoek op specifieke thema´s en anderzijds door de uitvoering van diverse activiteiten in het exportproces. Dit betekent dat ondernemers toegang hebben tot studenten-trainees die zowel flexibel, kortstondig als ook langdurig inzetbaar zijn. Dankzij de ondersteuning door studenten-trainees kunnen de internationale economische kansen en uitdagingen door bedrijven in Overijssel en Gelderland opgepakt worden. De activiteiten worden uitgevoerd door de kennisinstellingen Saxion, HAN en Windesheim, in samenwerking met UT stafbureau internationalisering

De inzet van studenten bij het Overijssels en Gelderse mkb bestaat uit drie onderdelen:

Onderzoek op specifieke thema's

In dit onderdeel worden studenten ingezet voor internationaal, kortlopend exportonderzoek bij het bedrijf in Overijssel, Gelderland  of (indien aanwezig) bij hun buitenlandse vestiging. De duur van de opdracht varieert van 4 weken tot 3 maanden en is vooral geschikt voor 2e en 3e jaarstudenten. Deze opdrachten vallen niet onder reguliere opleidingsprogramma’s, maar zijn bedoeld voor studenten om extra werkervaring op te doen bij het MKB. De toegevoegde waarde van deze activiteit voor het MKB is dat het hen voorbereid in het gereed maken van de interne organisatie en het bijdragen van mogelijke nieuwe leads met potentiële handelspartners.

Export Traineeship

In dit onderdeel worden (Nederlandse en buitenlandse) studenten ingezet voor internationale onderzoeksopdrachten rond export. Deze samenwerking duurt in eerste instantie een jaar, waarbij de student eerst afstudeert op een internationaal vraagstuk binnen uw onderneming en vervolgens de resultaten en aanbevelingen van het onderzoek omzet om naar concrete acties.

Dergelijke opdrachten gaan vaak over complexe internationaliseringsvraagstukken en vereisen daarom talentvolle laatstejaars studenten met specifieke profieleisen.  De toegevoegde waarde van het export traineeship in dit programma is dat u op deze manier jong talent aan uw bedrijf kunt binden. Het traineeship kan geheel of gedeeltelijk in het buitenland kan worden uitgevoerd en staat onder intensieve begeleiding van ervaren externe exportprofessionals met internationale werkervaring die u via deze weg ondersteunen in de realisatie van uw internationale ambitie.

Meer informatie.

Export Challenge Day

De Export Challenge Day is voor mkb-ondernemers met kleine opdrachten rond Internationalisering en export of import. De opdrachten zijn te klein voor een stage, afstudeeronderzoek of traineeship, maar te groot om te negeren. Op Export Challenge Day gaan de kleinere ondernemers, samen met internationaal geschoolde studenten, in één dag aan opdrachten werken. Door het in een challenge te verpakken, krijgt het event een competitief karakter.