Nieuws

Zakendoen in China? Maak gebruik van de overheid!

Wist je dat overheid ondernemers actief ondersteunt met marktvergroting in het buitenland? Als Nederlandse bedrijven hun afzet over de grens kunnen vergroten, wordt daarmee de Nederlandse economie vergroot, en het creëert werkgelegenheid. Er zijn daarom een heel heel aantal initiatieven waar met name Nederlandse MKB bedrijven aanspraak op kunnen maken. Niet alleen vanuit de nationale overheid, ook regionale ontwikkelingsmaatschappijen en de Europese Unie ondersteunen bedrijven actief met exporteren. Dit met name in de wat moeilijkere markten, zoals China.

China vlag

Hieronder een overzicht van waar je als Nederlands bedrijf gebruik van kunt maken als je voet aan de markt wilt krijgen in China, of je marktaandeel daar juist wilt vergroten. De meeste diensten zijn gratis. Kijk daarom zeker eens hoe deze initiatieven jouw bedrijf verder kunnen helpen.

In Nederland

Wanneer je eerste stappen wilt zetten op de Chinese markt, biedt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) veel informatie, en verschillende subsidies. RVO begeleidt ondernemers met internationale ambities bij het vinden van informatie over exportmarkten, waaronder China. Ook helpt RVO bij het leggen van contacten met zakenpartners en het benutten van (financiële) ondersteuning.

Neem eens contact op met de adviseurs internationaal, of kijk op de landenpagina China voor veel informatie over China als afzetmarkt. Naast handelsinformatie en informatie over exportregels, lees je ook over verschillende zakelijke kansen in China. Ook kun je gebruik maken van de Starters in International Business (SIB) regeling om te kijken of jouw product of dienst afzet kan vinden in China, of voor een financiële bijdrage voor het inschakelen van een juridisch of fiscaal adviseur.

Daarnaast biedt de Kamer van Koophandel veel informatie over zakendoen met China. Kijk op de overzichtspagina over zakendoen in China voor meer informatie over onder andere im- en export, cultuurverschillen en actuele informatie over maatregelen rondom de coronacrisis en het handelsakkoord met de V.S.

In China spelen zaken als gegevensbescherming, intellectuele eigendom en veiligheidsmaatregelen een steeds grotere rol. Zakendoen met China blijft interessant en relevant, vanwege de groeiende lokale markt en het innovatieve ecosysteem. Het is echter wel raadzaam om je bewust te zijn van hoe je in het samenwerken met China het beste om kunt gaan met innovatieve en waardevolle commerciële informatie binnen je eigen bedrijf. De AIVD heeft hiervoor een overzicht met nuttige tips opgesteld. Een uitgebreidere analyse voor je eigen organisatie kun je maken aan de hand van de Handleiding Kwetsbaarheidsonderzoek Spionage (KWAS).

In China

Ook in China is Nederland goed vertegenwoordigd door het buitenlandnetwerk. Dat zijn de Nederlandse ambassade in Beijing en de consulaten in Chongqing, Guangzhou, Hong Kong en Shanghai. Al deze posten hebben economische afdelingen waar Nederlandse bedrijven met hun vragen terecht kunnen. Daarnaast werken er attachés op de gebieden onderwijs, infrastructuur & milieu, landbouw, cultuur, volksgezondheid en innovatie, die zich inzetten voor markttoegang in hun vakgebied en branchespecifieke ondersteuning kunnen geven.

De Netherlands Business Support Offices (NBSOs) in Chengdu, Dalian, Jinan, Nanjing, Qingdao en Wuhan zijn onderdeel van het buitenlandnetwerk. Deze handelskantoren hebben kennis van de lokale markten, goede contacten met de lokale overheid en een uitgebreid lokaal netwerk. NBSOs kunnen bedrijven helpen die lokaal contacten willen legen of handelspartners zoeken, maar kunnen ook helpen met zaken als handelsconflicten en regio-specifieke informatie.

Een handige dienst die het buitenlandnetwerk biedt, is de gratis company check. Word je benaderd door een Chinees bedrijf, en wil je nagaan of deze partij legitiem is? Laat dan vooral een gratis company check uitvoeren. Bezoek de website zakendoeninchina.org voor contactgegevens en meer informatie over andere diensten.

Een private organisatie die nauw samenwerkt met het buitenlandnetwerk in China, is de Benelux Chamber of Commerce (Bencham). Bencham is een netwerkplatform voor bedrijven uit België, Nederland en Luxemburg met kantoren in Beijing, Shanghai en Guangzhou. Bencham organiseert regelmatig informatieve bijeenkomsten, en laat in samenwerking met de overheidsposten jaarlijks het Sino-Benelux Business Survey uitvoeren.

In jouw eigen regio

Je kunt ook dichter bij huis ondersteuning krijgen bij je exportambities. Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen (ROMs) kunnen ondernemers uit de eigen regio helpen met marktverkenning in het buitenland. Voor China gaat dit vaak vanuit zusterbanden die Nederlandse provincies en gemeenten daar hebben. De regionale ontwikkelingsmaatschappijen en RVO werken samen binnen het platform Trade and Innovate NL, om ondernemers beter te ondersteunen op internationale markten, waaronder de Chinese.

Denk hierbij aan het organiseren van handelsmissies met een regionale bestuurder, vouchers die kunnen worden ingezet als tegemoetkomen bij kosten voor marktbetreding en warme contacten op regionaal niveau in China. Verschillende Nederlandse provincies hebben vanuit hun zusterbanden lokale vertegenwoordiging in China.

Neem contact op met de ontwikkelingsmaatschappij in jouw eigen regio voor meer informatie over handelsmissies en bestaande samenwerkingsverbanden in China.

Uit Europa

Ook op Europees niveau kun je als Nederlands bedrijf veel informatie en ondersteuning krijgen bij je China-ambities. De EU Delegation in China is sinds 1988 vanuit Beijing verantwoordelijk voor het onderhouden van de diplomatieke relatie tussen de Europese Unie en China.

De European Union Chamber of Commerce in China is in 2000 opgericht door ruim vijftig Europese bedrijven, om als één stem voor het Europese bedrijfsleven te spreken. De European Chamber publiceert jaarlijks een Position Paper en een Business Confidence Survey. Ook geeft de Chamber het maandelijkse tijdschrift Eurobiz uit, en organiseert seminars en evenementen voor Europese bedrijven in China. De European Chamber heeft bijna 2000 leden, en is vanuit zeven kantoren actief in negen steden door heel China heen. Hoewel dit een privaat initiatief is, wordt de European Chamber erkend als dé stem van het Europese bedrijfsleven in China door de Europese Commissie en de Chinese overheid.

Als Europees bedrijf kun je concrete ondersteuning krijgen in het zakendoen met China vanuit het EU SME Centre. Het EU SME Centre biedt marktrapporten in verschillende sectoren aan, organiseert evenementen en heeft marktexperts in dienst die je om specifieke informatie kunt vragen. Daarnaast adviseert de China IPR SME Helpdesk het Europese MKB gratis over de bescherming van intellectuele eigendom in China.

Maak gebruik van een internationaal netwerk

Kortom, als je actief bent met/in de Chinese markt, of je wilt deze markt verkennen, loont het zich altijd om contact op te nemen met de regionale, nationale en Europese overheid. Het blijft aan jou als bedrijf om zaken te doen, maar de eerstelijns ondersteuning die de overheid biedt kan je zeker op weg helpen.

De rol van de overheid in het bedrijfsleven is in China prominenter dan in Nederland. Wanneer je jezelf in China wilt vestigen of samenwerking zoekt met Chinese partijen, zul je daarbij zeker in aanraking komen met de lokale overheid. Wanneer je jezelf in China presenteert als onderdeel van een Nederlandse overheidsdelegatie, op landelijk of regionaal niveau, kan dat deuren openen die gesloten zouden blijven wanneer je op eigen houtje naar China gaat.

De diensten die bovenstaande organisaties bieden zijn eerstelijns, en gratis voor het Nederlandse MKB. Als je jezelf op de markt oriënteert, of verbreding van je activiteiten zoekt in een andere regio van China, kunnen deze eerste contacten en marktinformatie je goed op weg helpen. Voor verdere dienstverlening kan ondersteuning van een advocaat, consultant, accountant of andere expert handig zijn, maar doe zeker je voordeel met wat verschillende overheidslagen jouw bedrijf gratis bieden.

Dit artikel werd op 13 juli 2020 gepubliceerd op China2025.nl, een crowdblog gemaakt voor en door Nederlandse China professionals.