Nieuws

Ontdek nieuwe kansen in de Baltische Staten: 5 redenen om deel te nemen aan de handelsmissie naar Letland en Litouwen

Is jouw bedrijf actief in op innovatie, duurzaamheid, logistieke dienstverlening, bouwindustrie of maakindustrie? En ben je benieuwd naar zakelijke kansen in de opkomende markten van de Baltische staten? Mogelijk is de verkennende handelsmissie naar Litouwen en Letland, van 24 tot en met 28 september 2023 dan iets voor jou. Katja Bassova, projectmanager Trade bij Oost NL, zet vijf belangrijke redenen op een rij om mee te gaan.

darya-tryfanava-uft-MemToy0-unsplash.jpg

Foto: Unsplash

1. Verken de Noordzee Baltische Corridor

“Deze handelsmissie opent de deur naar de Noordzee Baltische Corridor, een strategische handelsroute die landen in (Noord-)Europa met elkaar verbindt – via spoor, weg en water. Met uitgebreide routes en verbindingen biedt deze corridor mogelijkheden voor nieuwe handelsrelaties en zakelijke groei. In 2021 is de corridor uitgebreid met Finland, het noordelijke deel van Zweden en een deel van Polen tot aan de grens met Oekraïne. De Baltische staten zijn zo verbonden met een groot afzetgebied.”

2. Letland en Litouwen zijn in opkomst

“Letland en Litouwen zijn opkomende handelspartners, waarbij Litouwen al een handelsvolume van meer dan €2 miljard met Nederland heeft. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft onlangs voor de gehele Nordics & Baltics regio 8 ontwikkelthema's opgesteld waarin vooruitgekeken wordt naar de samenwerkingsmogelijkheden. De nadruk in de Baltische staten ligt op energie, duurzaamheid en infrastructuur. De geopolitieke ontwikkelingen zorgen er daarnaast voor dat de focus van de Baltische staten nog meer naar Europa is verschoven en dat de landen minder afhankelijk willen zijn van Russische grondstoffen.”

3. Een rijk en informatief programma

“We hebben een uitgebreid en boeiend programma (pdf) samengesteld. Met bezoeken aan Nederlandse ambassades, inspirerende business seminars in samenwerking met lokale partners, waardevolle netwerkmomenten, en excursies naar belangrijke havens, bedrijven en stakeholders. Daarnaast staan er matchmakingsessies met de ondersteuning van het Enterprise Europe Network op het programma om de kans op zakelijk succes te maximaliseren.”

4. Twee aantrekkelijke thema's: duurzaamheid & logistiek

“Bij de handelsmissie focussen we op twee thema’s: Duurzaamheid, waaronder schone brandstoffen zoals zonne-energie, waterstof en windenergie, maar ook duurzame en circulaire bouwmaterialen. Daarnaast duiken we de wereld in van transport, logistiek, infrastructuur; met de mogelijkheid om transportopties zoals spoor en water te verkennen.”

5. Maak deel uit van een dynamisch gezelschap

“Deze missie is gericht op bedrijven en kennisinstellingen in Overijssel die nieuwe afzetmarkten en zakelijke partners in de Baltische staten zoeken. Maar ook bedrijven buiten de provincie mogen zich bij interesse bij ons melden. Naast contacten in Letland en Litouwen levert deelname aan een handelsmissie ook waardevolle contacten op onderling.”

Meer weten over de handelsmissie?

Wanneer de expertise van jouw bedrijf ligt in transport, logistiek, infrastructuur, energietransitie, bouw en bouwmaterialen, technologie of ICT, kun je deelnemen aan de handelsmissie. Meer weten over de missie? Neem dan contact op met Katja Bassova, projectmanager Oost NL (06 39 074 098
/ katja [dot] bassova [at] oostnl [dot] nl) of Christa Baas, Logistiek makelaar Provincie Overijssel (06 31 100 057 /c [dot] baas [at] overijssel [dot] nl). De handelsmissie wordt georganiseerd door Logistics Overijssel, Oost NL en de provincie Overijssel