Polen in 2018 goudmijn voor Overijsselse agrifoodsector

De verwachtingen voor 2018 in de Poolse agrifoodsector zijn hooggespannen. Om de groei extra vaart te geven is buitenlandse kennis hard nodig. En dat is de reden dat Overijsselse machines, foliën én technologische kennis in Polen kunnen rekenen op een warme ontvangst. Het enorme aanbod aan goede landbouwgrond heeft de Polen in het recente verleden eerder in de weg gezeten dan geholpen. Efficiëntie en intensivering hoefde niet zo nodig. Het omgekeerde geldt natuurlijk voor Nederland. Elke centimeter vruchtbare aarde wordt efficiënt benut. Die kennis hebben de Polen nu hard nodig aangezien de concurrentiepositie van het Centraal-Europese land in een snel groeiende markt steeds meer onder druk komt te staan.

Ook een groep Overijsselse bedrijven bezoekt van 18 tot 21 januari landbouwbeurs Polagra in het Poolse Poznań. De ondernemers zetten concrete vervolgstappen naar aanleiding van gelegde contacten vorig jaar. U kunt zich nu nog aanmelden. De volgende Overijsselse ondernemers vertellen waarom zij inzetten op Polen.

Berthold Koops van Schuitemaker Machines uit Rijssen zegt: “In de melkveehouderij zie je dat de professionalisering van de Poolse landbouw erg hard gaat. Onze machines zijn state-of-the-art en helpen hen in dit proces.” Schuitemaker is verder ook actief met machines die ondersteunen bij de grasoogst, mestverwerking en de voerdistributie.

Berthold Koops, commercieel directeur Schuitemaker Machines, Rijssen:

Commercieel directeur Jos van Nederpelt van Wiefferink uit Oldenzaal. “Wetgeving in Polen wordt onder druk van Europese milieuregels steeds strikter. Onze foliën dekken mesthopen af. Die verplichting geldt nu ook in Polen.” Deze ontwikkelingen zorgen voor een enorme vraag naar producten die in Nederland erg gangbaar zijn. En er staat nog een hoop op stapel: ”Het afdekken van elke opslagruimte of silo is iets wat wij kunnen verzorgen. Daar zien we nu de vraag ontstaan.”

Jos van Nederpelt, Wiefferink, Oldenzaal:

Een van de deelnemers aan de Agroshow – eveneens in Poznań afgelopen september – was AgriWatch, gevestigd in het WTC in Enschede. Agriwatch werkt nu met de universiteit in Poznań om hun kennis in Research en Development over te dragen en om te zetten in technologische toepassingen die de landbouwsector in Polen verder kunnen helpen.

AgriWatch, CEO Ali Abkar, Enschede:

Klik of tik hier voor meer info.

Om u in te schrijven kunt u contact opnemen met:
Freerk Faber                     | E: f.faber@wtctwente.eu  | T: 074-291 5604