Overzicht alle nieuwsbronnen

Nuttige Duitse nieuwsbronnen

Waar vind ik nuttige nieuwsbronnen op Duitse websites over agrofood thema’s? Als agrofoodmakelaar Duitsland namens Oost NL /Go4Export bieden wij u deze nieuwsservice aan om uw zoektocht naar de juiste Duitse bronnen makkelijker te maken. Er is veel nuttige marktinformatie beschikbaar – voor marktentree of versterking van uw marktpositie goed om te weten. Want – zakendoen met Duitse partners vergt optimale en intensieve voorbereiding.

Hieronder ziet u relevante thema’s met een link naar de achterliggende informatie. U krijgt eerst een korte toelichting in het Nederlands over de nieuwsbronnen met bijhorend link. U zult dan natuurlijk wel Duits moeten (leren) lezen. Hiermee vergroot u sowieso uw kans op de Duitse markt.

Heeft u nog vragen, wensen, suggesties? Uw tips en input zijn van harte welkom.

 Nieuwsbronnen met actualiteiten

Duurzaam groente en fruit
Het Sustainable Agriculture Initiative Platform (SAI Platform) heeft de QS Standaard voor Groente en Fruit QS GAP met de status goud gewaardeerd. Global GAP QS werd gecontroleerd volgend het Farm Sustainability Assessment van SAI en voldoet in samenhang met de wetgeving in Duitsland op hoog niveau aan deze benchmarking criteria op gebied van duurzaamheid.

Link: https://www.q-s.de/pressemeldungen/qs-gold-status-qs-gap-standard-sai.html

 


Markt voor biologische producten groeit
De Duitse Minister van Landbouw Julia Klöckner heeft laten weten, dat de omzet van biologisch voedsel in 2017 verder is gegroeid. Meer dan tien miljard euro besteedden Duitse consumenten hieraan. Duitsland is na de VS de grootste afzetmarkt voor biologische producten. De biologische landbouw in Duitsland groeit niet zo snel als de afzetmarkt: Dit biedt kansen voor Nederlandse producenten.

https://www.bmel.de/SharedDocs/Pressemitteilungen/2018/161-Oekolandbau.html

 


Duitse levensmiddelenindustrie met recordomzet in 2017
In 2017 bereikte de Duitse levensmiddelenindustrie een omzet van 179,6 miljard euro en zette daarmee een nieuw record in de boeken. Vergeleken met het jaar daarvoor was het vijf procent meer. De Duitse brancheorganisatie voor de levensmiddelenindustrie BVE heeft deze cijfers bij de presentatie van haar jaarbericht bekend gemaakt.

Meer informatie:
https://www.bve-online.de/presse/infothek/publikationen-jahresbericht/jahresbericht-2018 

 


Duitse machines voor voedselbereiding en verpakkingen zijn veelgevraagd
De productie van machines voor voedselbereiding en verpakkingen nam in 2017 met bijna vijf procent toe. Ook de vooruitzichten voor dit jaar zijn positief. De productiewaarde bedroeg meer dan 14 miljard euro. Dat is een topresultaat laat de verantwoordelijke bracheorganisatie, VDMA Fachverband Nachrungsmittel- und Verpakkingsmachinen, weten. Bijna de helft van de productiewaarde, 6,6 miljard euro, wordt gegenereerd door de productie van verpakkingsmachines.

Meer informatie:
https://nuv.vdma.org/viewer/-/v2article/render/26280092

 Nieuws over transitie naar nieuwe eiwitbronnen

Microalgen als vleesvervanger
Wetenschappers van de Universiteit in Göttingen hebben onderzocht, of Spirulina microalgen als vleesvervanger in voedingsmiddelen kunnen verwerkt. Deze algen zijn nog veel rijker aan eiwitten dan bijvoorbeeld sojabonen.

Lees er meer over: https://www.food-monitor.de/2018/09/mikroalgen-in-lebensmitteln-spirulina-als-eiweisslieferant/

 


De Duitse Bondsregering heeft haar koers in de eiwitplantenstrategie vastgelegd. Dit beleid is leidend voor de ontwikkeling in Duitsland. Naast de Bondsregering zijn ook de deelstaten verantwoordelijk voor de uitvoering van het landbouwbeleid. Verder zijn er brancheorganisaties, die we hier kort introduceren. De huidige Bondsregering heeft zich voorgenomen de eiwitplantenstrategie te versterken en heeft hiervoor in 2017 meer geld ter beschikking gesteld. Voor de periode 2014- 2020 staat nu een budget van 27 miljoen euro ter beschikking.

Link naar officiële site van Duits Ministerie van Landbouw en Voeding (BMEL):
https://www.bmel.de/DE/Landwirtschaft/Pflanzenbau/Ackerbau/_Texte/Eiweisspflanzenstrategie.html

 


Het informatiecentrum voor de landbouw. Dit is een internetportaal met actueel nieuws. Onder Nachrichten kunnen in het drop down menu rubrieken worden uitgekozen, waaronder “Pflanze”. Er verschijnen dan berichten met betrekking tot tuin- en akkerbouw.

www.proplanta.de

 


Nieuws voor de landbouw. Ook dit is een internetportaal. Het heeft verschillende rubrieken, daaronder ook “Pflanze”, waaronder berichten met betrekking tot tuin- en akkerbouw te vinden zijn.

www.agrarheute.de

 Nieuws over Personalised Food

Kompetenzcluster Ernährungsforschung – enable –
Enable is een cluster voor interdisciplinair wetenschappelijk onderzoek naar gezonde voeding. Hier worden strategieën ontwikkeld, die mensen in verschillende fases van hun leven helpen, gezonder te eten.

http://www.enable-cluster.de/index.php?id=9

 


Nachwuchsgruppe „Personalisierte Ernährung und E-Health“
Binnen het Enable Cluster doen jonge wetenschappers onderzoek naar Personalised Food en E-Health. Het doel is parameters voor persoonlijke voeding te identificeren en vast te leggen, waarbij de focus op gewichtsmanagement ligt.

http://www.enable-cluster.de/index.php?id=280

 


Mein Ess Coach
De Deutsche Gesellschaft für Ernährung (DGE) heeft een App ontwikkeld, die persoonlijk dieetadvies geeft. Via de app Mein Ess-Coach komt iemand met vragen over voedsel in direct contact met een dieet deskundige, die persoonlijk advies geeft.

http://www.mein-ess-coach.de/

 


De Deutsche Gesellschaft für Ernährung is interessant voor bedrijven en organisaties die zich met gepersonaliseerde voeding bezig houden en geïnteresseerd zijn in wetenschappelijke inzichten op dit gebied.
De organisatie werd in 1953 opgericht en houdt zich bezig met alle vragen rondom het thema voeding. De organisatie geeft immateriële steun aan wetenschappelijk onderzoek, informeert door middel van publicaties en bijeenkomsten over nieuwe inzichten en ontwikkelingen op dit gebied.

www.dge.de

 


Vakblad Ernährungs Umschau

https://www.ernaehrungs-umschau.de/

 


Arbeitsgruppe Sporternährung

https://www.dge.de/wir-ueber-uns/arbeitsgruppen/

 Nieuws over Foodtech

Onderzoeksproject op gebied van Sensortechnologie van start
VDMA heeft het initiatief tot het onderzoeksproject SensoRein genomen. Hierbij gaat het om het vaststellen met behulp van sensoren van vervuiling en bijbehorende behoefte aan schoonmaken van machines die levensmiddelen verwerken of verpakkingen maken. Veelbelovende nieuwe technologieën kunnen dan tot prototype worden ontwikkeld. Voor het project is 1,85 miljoen euro beschikbaar.

https://nuv.vdma.org/viewer/-/v2article/render/26957642

 


Call for Papers: International DLG Award Sensoriek
Doe je onderzoek op gebied van sensoriek en levensmiddelen, dan kun je nog tot 7 december je papieren indienen om in aanmerking te komen voor deze internationale prijs. Naast projecten aan hogescholen zoals bachelor en master thesis kunnen ook onderzoeksprojecten worden ingediend die onafhankelijk van hogescholen worden uitgevoerd.

Meer informatie:
https://www.dlg.org/de/lebensmittel/presse/#!/news/call-for-papers-internationaler-dlg-sensorik-award-2019_5b9f50f0

 


DLG Fachzentrum Lebensmittel
Het DLG Fachzentrum Lebensmittel is een goed platform voor contacten en om technische kennis op te doen. DLG organiseert bijeenkomsten en cursussen en begeleid als medeorganisator de vakbeurs ANUGA FoodTec. Er zijn verschillende fora op gebied van technologie, zoals DLG-Forum FoodTec.

Meer informatie:
https://www.dlg.org/de/lebensmittel/themen/

 


ANUGA FoodTec Quarterly News

De volgende ANUGA G FoodTec vindt pas plaats in 2021. Tot die tijd verschijnt ieder kwartaal een nieuwsbrief met actuele ontwikkelingen in de branche.

http://www.anugafoodtec.de/aft/die-messe/quarterly-news/index.php

 


Duitse machines voor voedselbereiding en verpakkingen zijn veelgevraagd
De productie van machines voor voedselbereiding en verpakkingen nam in 2017 met bijna vijf procent toe. Ook de vooruitzichten voor dit jaar zijn positief. De productiewaarde bedroeg meer dan 14 miljard euro. Dat is een topresultaat laat de verantwoordelijke bracheorganisatie, VDMA Fachverband Nachrungsmittel- und Verpakkingsmachinen, weten. Bijna de helft van de productiewaarde, 6,6 miljard euro, wordt gegenereerd door de productie van verpakkingsmachines.

https://nuv.vdma.org/viewer/-/v2article/render/26280092

 


Online-Portal:
Dit is een portal van de Konradin Mediengruppe. Het Portal voor procestechniek kent drie onderdelen Chemie, Food en Pharma.

www.prozesstechnik.de

 


Vaktijdschrift DEI – Die Ernährungsindustrie
Het vakblad DEI en het Online-Portal prozesstechnik.de berichten samen over machines.

prozesstechnik.industrie.de/food-lebensmitteltechnik/

 Vakmedia:

Der Handel
Der Handel is het vakblad voor detailhandelsbedrijven en richt zich vooral op de middenstand. Het tijdschrift verschijnt een keer per maand en wordt uitgegeven door het DFV-

https://www.dfv.de/portfolio/medien/Der-Handel-70

 


Etailment – – Das Digital Commerce Magazin von Der Handel
Etailment is een digitale publicatie en onderdeel van het vakblad „Der Handel”. Dit online magazine biedt actuele informatie over E-Commerce.

https://etailment.de/

 


Food-Monitor
Food Monitor is een internetportaal met informatiediensten over voedsel. De informatie is afkomstig van bijna 1500 nationale en internationale websites en biedt ook de mogelijkheid naar bepaalde onderwerpen te zoeken.

www.food-monitor.de

 


Lebensmittelverarbeitung-online.de
Op de website Lebensmittelverarbeitung.de vindt u onder de rubriek Branchennews alle actualiteiten over de Duitse voedselindustrie (voedselverwerking, -productie en productie van dranken).

https://www.lebensmittelverarbeitung-online.de/branchennews

 


Lebensmittelzeitung
De Lebensmittelzeitung wordt uitgegeven door het Deutsche Fachverlag in Frankfurt/Main en is het meest toonaangevende vakblad in Duitsland voor de voedingsmiddelenindustrie en de -retail. Op de website zijn veel actuele headlines te vinden. Om de artikelen te kunnen lezen is een abonnement nodig. De krant verschijnt wekelijks en kan ook digitaal geabonneerd worden.

https://www.lebensmittelzeitung.net/

 


Lebensmittel Praxis
Lebensmittel Praxis is eveneens een vaktijdschrift voor de levensmiddelen branche, in het bijzonder de retail en producenten van levensmiddelen. Het verschijnt 20 keer per jaar in het LPV Verlag en kan worden geabonneerd. Dit blad legt meer nadruk op nieuws uit de retail, maar heeft recent de industrie-rubriek versterkt.

https://lebensmittelpraxis.de/

 Branche-organisaties

QS
Het voedselveiligheidssysteem QS is van toepassing op vlees, vleeswaren en AGF. Het QS-kenmerk op de verpakking laat aan de eindconsument zien, dat het product aan de criteria van dit systeem voldoet. QS werd in 2001 in het leven werd geroepen door verschillende brancheorganisaties van veehouders, vleesverwerkende bedrijven en detailhandel.

https://www.q-s.de/

 


Bund für Lebensmittelrecht und Lebensmittelkunde (BLL)
BLL is een overkoepelende brancheorganisatie die de hele voedselketen omvat. Hier vindt u alles over Duitse voedselwetgeving en –wetenschap te maken heeft, zoals onder andere hygiëne van levensmiddelen, etikettering, voedingswaardes en gezondheidsclaims, gen-techniek, toegevoegde stoffen, voedselveiligheid of voedingssupplementen

https://www.bll.de

 Onderzoek en rapporten

E-Food in Duitsland

Rapport EHI: E-Food is een niche in Duitsland
Het EHI heeft in tien landen, daaronder Duitsland en Nederland, de 15 grootste Online-Shops die levensmiddelen verkopen geanalyseerd. Uit het EHI-rapport “LebensmitteL E-Commerce” blijkt, dat dit in Duitsland nog maar een kleine niche is. Wel wordt een snelle groei verwacht. Als Duitsers online boodschappen doe, doen ze dat het meest bij Amazon.de, HelloFresh.de en Rewe.de.

Meer informatie:
https://www.ehi.org/de/pressemitteilungen/andere-laender-andere-fritten/
https://www.ehi.org/de/studien/lebensmittel-e-commerce-2018/

 


Onderzoek Nielsen: Maar een op de zes Duitse huishoudens koopt voedsel online.
Duitsers kopen hun voedsel en drogisterijproducten nog steeds het liefst in fysieke winkels. Volgens een analyse van Nielsen koopt van de 40 miljoen huishoudens in Duitsland maar iedere zesde deze producten ook wel eens online.

https://www.nielsen.com/de/de/press-room/2018/online-food-trade-continues-develop-tentatively.html

 


Brochure “Deutschland wie es isst” – Ernährungsreport 2018
In deze brochure draait alles om de eetgewoontes in Duitsland. De brochure is uitgegeven door het Duitse ministerie van Landbouw en Voeding en geeft een overzicht van actuele thema’s en trends rondom voeding.

https://www.bmel.de/SharedDocs/Downloads/Broschueren/Ernaehrungsreport2018.pdf;jsessionid=AAC9AA93ECB7B84914647BE06CEDFABF.2_cid367?__blob=publicationFile

 


Onderzoek: Toekomst van voeding door  Nestlé
Hier beschrijft Nestlé op basis van resultaten van een uitgebreid marktonderzoek de voedingstrends van de toekomst. Hier is onder andere te lezen dat de consument van de toekomst meer waard zal hechten aan gezondheid, waarden en milieubewustzijn.

https://www.nestle.de/zukunftsstudie/uebersicht