China ontwikkelt zich razendsnel en is zeer geïnteresseerd in expertise uit Nederland. Martin Leushuis van GO4EXPORT vertelt hoe je als ondernemer daar op kunt inspelen. In september vertrekt een handelsmissie vanuit Oost-Nederland naar de provincie Liaoning in het noordoosten van China onder leiding van gedeputeerde economie in Overijssel Eddy van Hijum. Martin Leushuis is van het GO4EXPORT Office in China, hij begeleidt veel bedrijven uit Oost-Nederland in China.

 

Waarom zou je als ondernemer mee moeten op de handelsmissie naar China?

China is de afgelopen 30 jaar ontzettend hard gegroeid en heeft bij de productie vaak niet omgekeken naar het effect op het milieu. Eigenlijk net zoals wij in Europa voor die tijd deden, maar dan op veel grotere schaal. Daardoor heeft China nu grote milieuproblemen en wil daar absoluut iets aan doen. En daarbij hebben ze ook expertise uit Nederland nodig.

 

Hoe merk je dat?

Als China zegt, we hebben een milieuprobleem. Ga er dan maar gerust vanuit dat dit een waanzinnig groot probleem is. Je treft stukken vervuilde grond aan met een oppervlakte van half Nederland. Alle dimensies zijn zoveel groter dan dat we gewend zijn.

 

Geef eens een voorbeeld?

Denk eens aan de agrarische sector. Als je in Nederland 500 koeien hebt, dan ben je een hele grote boer. In China begint het vaak pas vanaf 25.000 koeien. Een bedrijf dat ik begeleidde deed stalinrichting voor varkens en bouwde enkel de ‘kleine’ stallen voor 6.000 varkens. Als je daarbij bedenkt hoe groot de bijbehorende mestproblematiek moet zijn, dan krijg je een beetje een beeld bij in welke werkelijkheid je terecht komt. Daarom selecteren wij bedrijven voorafgaand aan de missie; kun je dit aan en wil je dit?

 

Waarom heeft China belangstelling voor Nederlandse bedrijven?

De Chinese regering steekt ontzettend veel geld in het oplossen van de milieuproblemen. Waar vroeger nog kon worden gerommeld, komen er nu eisen die soms zelfs strenger zijn dan in Europa. En dat biedt geweldige kansen, omdat Nederlandse bedrijven gewend zijn om op dat niveau te werken.

 

Wat kun je als bedrijf uit Oost-Nederland toevoegen in China?

Dat is natuurlijk afhankelijk van je product. Ja, op veel terreinen lopen we voor op China, maar op steeds meer dingen hebben de Chinezen ons ingehaald. Daarom gaan we samen kijken naar je kansen.

 

Hoe bouw je op een duurzame manier je strategie op richting China?

Kom eerst mee op handelsmissie en krijg er een beeld bij van wat je aankunt. Ik was onlangs in Zhengyang, daar werd een ‘klein’ industrieterrein van 25 vierkante kilometer gebouwd, met enkel hightechbedrijven. Daar liggen vier- tot zesbaans wegen. Maar je komt ook industrieterreinen tegen ter grootte van de halve provincie Overijssel. Men ligt nog achter, maar je ziet hoe snel men vooruit gaat.

 

Aanmelden

De missie is inmiddels vol, aanmelden is niet meer mogelijk. Wilt u wel meer informatie over zakendoen in China? Dan kunt u altijd contact met ons opnemen.

Remco Lucassen                                                   Martin Leushuis

Oost NL                                                                  GO4EXPORT Office China

T: 06-2013 2531                                                    T: 06-5393 4945

E: remco.lucassen@oostnl.nl                              E: m.leushuis@campfac.com