Starten met export

Ziet u internationale kansen voor uw product of dienst? Bereidt u zich dan eerst voor. Bekijk hier welke stappen u moet doorlopen voordat u gaat exporteren.

Exporteren vereist een goede voorbereiding en doorzettingsvermogen. Bekijk of export wel bij uw bedrijf past. Maak een exportplan. Doe een marktonderzoek en ontdek welke landen geschikt zijn als afzetmarkt voor uw product of dienst.

Onderzoek of export past bij uw bedrijf

Past export bij uw bedrijf? Exporteren is niet iets dat u er zomaar bij doet. De kans van slagen hangt af of export past bij de missie, visie en toekomstplannen van uw bedrijf. Onderzoek of uw product wel geschikt is voor export. Zorg dat uw personeel goed is opgeleid en dat uw financiën op orde zijn.

Maak een exportplan

Met een exportplan zet u alles op een rij voor een goede start. U maakt inzichtelijk of uw bedrijf klaar is voor de export. Bijvoorbeeld of er voldoende productiecapaciteit is en hoe u het transport gaat regelen. Gebruik het sjabloon voor het maken van uw exportplan.

Doe een marktonderzoek

Voor het maken van uw exportplan doet u eerst een marktonderzoek. Hiermee brengt u in kaart wie uw concurrenten en potentiële klanten zijn. U kunt dit onderzoek ook uitbesteden aan een marktonderzoeksbureau.

Vergelijk landen en markten in het buitenland

Welke landen het meest geschikt zijn als afzetmarkt voor uw product, hangt af van verschillende factoren. Vergelijk daarom de kanshebbers met elkaar voor een goede start met uw export.

Met de databanken  van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft u toegang tot:

  • economische voorspellingen per land
  • importcijfers en exportcijfers
  • buitenlandse investeringen per product

Vergelijk landen met elkaar op een aantal criteria, bijvoorbeeld:

  • de zakelijke kansen en de markt
  • invoertarieven (niet van toepassing binnen de Europese Unie)
  • producteisen en andere regels

Maak gebruik van subsidies en financiële regelingen

De overheid biedt subsidies en financiële regelingen om exportplannen te realiseren. Denk bijvoorbeeld aan een gedeeltelijke borgstelling voor uw lening. Of de regeling Starters International Business voor  professioneel advies bij uw exportplan. Bekijk alle mogelijkheden.

Zelf exporteren of via een tussenpersoon

U kunt zelf uw producten rechtstreeks exporteren, maar ook via tussenpersonen zoals een handelsagent of een importeur. Bekijk de voor- en nadelen  van tussenpersonen.

Exportwijzer

Heeft u plannen voor export of zoekt u nieuwe exportmarkten? RVO helpt bij zakendoen in het buitenland. Met de Exportwijzer vindt u eenvoudig uw weg binnen het aanbod van informatie, financiering en andere vormen van ondersteuning.

Feiten en cijfers: hoeveel exporteert Nederland jaarlijks?

De grafiek toont de totale waarde van goederen die vanuit Nederland worden uitgevoerd.

Deze informatie is afkomstig van ondernermersplein.kvk.nl en wordt getoond met behulp van een API. De informatie is samengesteld door Ondernemersplein, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en KVK.
Laatst gewijzigd