Nieuws

Zes vooroordelen over handel met Afrika

Via onze GO4EXPORT-partner KvK: Als je de stap naar Afrika overweegt of vanuit het continent wilt importeren, word je vast gewaarschuwd door je omgeving. Voor corruptie, armoede en onbetrouwbare handelaren bijvoorbeeld. Maar wat klopt daar nu eigenlijk van? Drie ervaren ondernemers reageren op zes vooroordelen.

afrika

‘We kijken vanuit Nederland bevooroordeeld naar Afrika, zien de dynamiek en de ontwikkelingen daar niet en houden daardoor het beeld van een continent vol conflicten en ‘de bodemloze put’ overeind’. Dat zegt hoogleraar Inclusieve Ontwikkeling in Afrika Marleen Dekker in 2019 in het AD.

En vooroordelen zijn er nog steeds. Te over. Het blijkt wel als je wat mensen in je omgeving vraagt: ‘Waar zou je tegenaan lopen als je producten gaat importeren uit een land in Centraal-Afrika?’. Iedereen die antwoord geeft, schudt mogelijke obstakels zo uit zijn mouw en noemt daarbij in ieder geval corruptie.

Dit verbaast hoogleraar Chibuike Uche niets. Uche houdt zich aan de Universiteit van Leiden bezig met Financiën en Integriteit in Afrika en weet dat het continent waar hij geboren werd berucht is om zijn armoede en corruptie. Toch vindt Uche de vooroordelen over Afrikaanse mensen weinig gefundeerd.

“Ik denk dat het vooral speelt bij mensen die weinig in aanraking komen met mensen van buiten de eigen landsgrenzen. Zij begrijpen niet dat je het Afrikaanse continent als geheel niet hetzelfde kunt zien als de mensen die er wonen. Wanneer zij wel Afrikanen treffen, koppelen zij de bestaande vooroordelen over het continent waarschijnlijk snel aan de mensen die ze ontmoeten.” Daarnaast is bekend dat veel Europeanen Afrika zien als 1 land. Het continent bestaat echter uit 54 landen die ieder een eigen dynamiek hebben en, net zoals de verschillende landen in Europa, sterk van elkaar kunnen verschillen.

Soeppan

Joop van der Vinne ondervond aan den lijve hoezeer Nederlanders bevooroordeeld kunnen zijn. “Toen ik in 2008 naar Nigeria vertrok, waren er zelfs collega’s die bang waren dat ik in een soeppan zou belanden. ‘Het is daar levensgevaarlijk’, zeiden ze.” In zijn woonomgeving ziet Van der Vinne hier weinig van terug: “Ik zit in een veilige wijk in Lagos. Boko Haram zit 1.000 kilometer verderop en de piraten zitten heel ergens anders.” Toch erkent Van der Vinne dat werken in Afrika obstakels met zich meebrengt. Justus Bijlsma en Dick van Regteren kunnen hierover meepraten. De 3 ondernemers reageren op 6 vooroordelen die bestaan over handel met het continent waar zij inmiddels aardig thuis zijn.

6 vooroordelen over handel met Afrika

  1. Met Afrikanen kun je geen afspraken maken’
  2. ‘Afrikaanse overheden zijn onbetrouwbaar en corruptie is overal’

  3. ‘De Afrikaanse cultuur verschilt te veel van de westerse’

  4. ‘De infrastructuur, ook de digitale, vormt een probleem’

  5. ‘Afrika is slecht georganiseerd’

  6. ‘Afrika is arm, we moeten niet handelen maar helpen’

Lees meer…

Bron: KvK, partner GO4EXPORT