Nieuws

Ontmoeting Duits-Nederlandse ambassadeurs onderschrijft belang samenwerking

De Nederlandse ambassadeur in Duitsland, Wepke Kingma en zijn Duitse collega Dirk Brengelmann, ambassadeur Duitsland in Nederland, brachten vorige week een meerdaags werkbezoek aan de EUREGIO, een grensoverschrijdend samenwerkingsverband van 130 Duitse en Nederlandse gemeenten. Op het programma stond een discussie met ondernemers in het stadhuis van Enschede op uitnodiging van Burgmeester Onno van Veldhuizen.

Groepsfoto Ambassadeursbezoek bij Space53

Hans Brouwers sprak als HTSM-liaison Duitsland in kader van het exportprogramma GO4EXPORT, over nieuwe kansen van samenwerking tussen clusters van bedrijven en kennisinstellingen in NRW, de waarde van onze hightech industrie voor Duitsland en geplande activiteiten in 2019 om ondernemers uit Oost-Nederland te helpen een positie op de Duitse markt te verwerven of te vergroten.

Regionale samenwerkingsprojecten​

Vanuit ervaringen in het werkveld en een geïnteresseerde Duitse ambassadeur, kwam de discussie op gang. Daarin werden de rol en positie van de EUREGIO, de ondersteuning van de ontwikkelingsmaatschappijen en de verschillende steunpunten benadrukt, waarmee programma’s uitgevoerd kunnen worden die de deelnemende bedrijven ontzorgen. Daarnaast werd gekeken naar een strategische aanpak bij de opzet van nieuwe projecten en het verrijken van business cases door het aanbieden van stapsgewijs, meer business development gedreven proces.

Mede door aanwezigheid van de ondernemers 4Silence, Hoff & Partner, DEMCON en een luisterend oor van de ambassadeurs, werd het een effectieve bijeenkomst. De ondernemers gaven aan tevreden te zijn met regionale samenwerkingsprojecten, maar bespraken ook de culturele en administratieve verschillen en hoeveel energie het kost om aan opdrachten te komen bij grote overheidsinstanties. Ze pleitten voor duurzame inzet op inhoudelijke samenwerkingsprojecten en op meer business ondersteunende lobby.

De meeting werd besloten door de Nederlandse ambassadeur in Duitsland, die Oost-Nederland prees om het gebruik van relatief weinig beleidstaal en veel resultaat uit haar activiteiten in vergelijk met de grote steden.

Op de foto: 
Beide delegaties bij Space53 een collectief aan innovatiepartners die het innovatieproces rond onbemande systemen versnellen.