Nieuws

Ondernemers verkennen kansen in het buitenland binnen International Trade Track Duitsland

De Duitse markt op of je omzet in Duitsland vergroten? Steeds vaker doen ondernemers zaken over de grens. In de International Trade Track Duitsland van Kennispoort Regio Zwolle en GO4EXPORT gingen acht ondernemers aan de slag met een exportplan.

ITT

Ondernemers verder helpen

‘Het doel is dat ondernemers met zijn/haar exportplannen aan de slag gaan, zodat ze echt de volgende stap zetten. We zien dat er bij ondernemers veel interesse is in nabije markten: het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, de Nordics en met name Duitsland. Bij Kennispoort organiseren we meerdere exportactiviteiten. We zijn altijd op zoek naar hoe we ondernemers nog beter kunnen helpen. Daarom zijn we hiermee gestart’, deelt Han Smidt, international business consultant.

Martijn Drost, adviseur vernieuwend ondernemen en internationalisering: ‘De deelnemers van de Trade Track zijn erg divers. Van een botenbouwer tot een vegan visboer. Maar ook een startup en een gevestigde ondernemer die al in meerdere landen actief is. Dat maakt deze track juist zo leuk! De ondernemers leren van elkaar. Daarnaast delen Han en ik onze kennis en hebben we de hulp ingeschakeld van verschillende experts.’

‘Wij wilden kennis opdoen. Het is onze ambitie om aan het einde van het jaar de helft van onze inkomsten uit Duitsland te halen. Daarom wilden we graag meer leren over Duitsland en het ondernemen over de grens’, vertelt Rob Tangenberg, oprichter van De Laser Frezer.

Over de International Trade Track Duitsland

De International Trade Track Duitsland bestaat uit drie bijeenkomsten. Bij elke bijeenkomst waren ook gastsprekers aanwezig die de ondernemers meenamen in hun expertise. Van praktische ondersteuning vanuit NBSO Frankfurt tot aan juridisch advies vanuit Alpmann Fröhlich.

Nicki Welchering is advocaat bij Alpmann Fröhlich. Hij was een van de sprekers tijdens de Trade Track. De Duitse advocaten van Alpmann Fröhlich geven via hun Dutch Desk advies in het Nederlands, Duits en Engels. Vanuit vestigingen in Rheine en Münster, dichtbij de Nederlandse grens en in het hart van het Münsterland, zetten ze hun internationale kennis in om hun cliënten verder te helpen. ‘We weten hoe Nederlandse ondernemers situaties aanvliegen. Die Nederlandse manier werkt alleen niet altijd in Duitsland. De juiste praktijkervaring en kennis nemen wij mee en zetten we in om Nederlandse ondernemers te adviseren en ondersteunen in het zakendoen in Duitsland’, vertelt Nicki.

Leren op een inspirerende locatie

De eerste en laatste sessie vond plaats bij Kennispoort in Zwolle. De tweede was bij Cobotx, een van de deelnemende bedrijven. Naast deze sessies was er ook ruimte voor individuele begeleiding voor ondernemers die daar behoefte aan hadden.

‘We zien in de sessies wat we stiekem ook wel hadden verwacht. De cultuurverschillen tussen Nederland en Duitsland zijn toch groter dan je in eerste instantie zou denken. Tijdens de Trade Track leren we hoe wij ons daarop kunnen voorbereiden en er juist op in kunnen spelen’, vertelt Maarten Zijlstra, directeur en mede-oprichter Cobotx.

Samenwerking

De International Trade Track Duitsland 2024 wordt georganiseerd door Kennispoort Regio Zwolle vanuit het GO4EXPORT programma. Speciale dank aan de gastsprekers van het traject: Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), Nederland Business Support Office (NBSO), Alpmann Fröhlich en Enterprise Europe Network (E.E.N).