Nieuws

Goederenexport naar Duitsland met 10,5 procent gegroeid

De goederenexport naar Duitsland groeide in de eerste vier maanden van 2021 met 10,5 procent naar 40,6 miljard euro. Bloemen en planten, personenauto’s en andere automobielen behoorden tot de belangrijkste exportproducten van Nederlandse makelij. Minerale brandstoffen, machines en onderdelen, bloemen en planten vormen de top drie meest lucratieve exportproducten van eigen makelij. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.

Duitsland-Nederland

In heel 2020 kende de export naar Duitsland nog een krimp van 6,8 procent.

De uitvoer naar Duitsland kwam in de eerste vier maanden van dit jaar niet alleen hoger uit dan in 2020, maar ook bijna 5 procent hoger dan in recordjaar 2019. Iets meer dan de helft van de goederenuitvoer naar Duitsland bestaat uit wederuitvoer (21 miljard euro).

Bloemen en planten voeren de groei van de export van Nederlandse makelij aan

De in Nederland geproduceerde export naar Duitsland bedroeg in de eerste vier maanden van 2021 circa 19,3 miljard euro. Daarmee was deze exportstroom in de eerste vier maanden van 2021 circa 1,7 miljard euro groter dan in dezelfde periode in 2020, een groei van bijna 10 procent. De Nederlandse bloemen en planten waren hierin de belangrijkste groeier. Deze export nam met circa 246 miljoen euro toe naar een totaal van 1,3 miljard euro. De export van personenauto’s groeide met 116 miljoen euro. De export van overige automobielen, waartoe bussen en trekkers voor opleggers behoren, groeide met 105 miljoen euro. De top vijf wordt gecompleteerd door de export van medicinale en farmaceutische producten, en (motor)rijwielen, scooters en invalidenwagens.

Flinke toename wederuitvoer van minerale brandstoffen

De wederuitvoer naar Duitsland was in de eerste vier maanden van 2021 ongeveer 2,1 miljard euro groter dan in dezelfde periode in 2020. Dat komt neer op een groei van 11,2 procent. De wederuitvoer van minerale brandstoffen groeide in de eerste vier maanden van 2021 met 367 miljoen euro. De wederuitvoer van kleding en kledingaccessoires, die tijdens het begin van de coronacrisis fors minder werden verkocht, trok in de eerste vier maanden van 2021 weer aan. Ook huishoudelijke apparaten en televisies gingen in 2021 weer vaker naar Duitsland.

Duitsland op 1

In de eerste vier maanden van 2021 ging 22 procent van de goederenexport naar onze oosterburen. Duitsland is daarmee voor Nederland de belangrijkste exportbestemming. Duitsland ontving in de periode januari tot april 2021 circa 17 procent van de machine-export, wat gelijk staat aan 7,6 miljard euro. Daarmee is Duitsland de belangrijkste bestemming van machines. Met ruim een kwart van de export gaan ook minerale brandstoffen het vaakst naar Duitsland. In de eerste vier maanden van 2021 had deze export een waarde van 4,8 miljard euro. Ook bij de export van voedingsmiddelen zoals groenten en fruit, zuivel en vlees staat Duitsland als afnemer op 1. In de eerste vier maanden van 2021 exporteerde Nederland voor 1,3 miljard euro aan kleding en toebehoren naar Duitsland, een derde van de totale export van kleding.