Nieuws

'Duitsland schept op' wijst de weg naar de Duitse foodmarkt

“Duitsland schept op”: geen kookboek, maar een handelshandboek met praktische tips voor foodondernemers die willen exporteren naar Duitsland. Het beschrijft de Duitse foodmarkt vanuit Nederlands perspectief en ontrafelt de geheime ingrediënten voor zakelijk succes bij onze oosterburen. En dat is van belang want door Duitsland beter te leren kennen, kunnen we Nederland beter op de (menu) kaart in Duitsland zetten. 

Boek

Jochem Wolthuis wil met zijn nieuwe boek foodondernemers stimuleren om meer naar de Duitse afzetmarkt te kijken. “In de titel ‘Duitsland schept op’ van dit boek zit natuurlijk een diepere laag: de interculturele. In Nederland vinden we soms dat de Duitse mentaliteit ietwat ‘opschepperig’ is. Die dubbele betekenis is nu net de kern van dit boek. Want juist deze interculturele verschillen verklaren wat er op het bord ligt in Duitsland. Het eerste exemplaar heeft auteur Jochem Wolthuis officieel overhandigd aan Helga Witjes, Gedeputeerde van Gelderland met de portefeuille Financiën, Sport en Economie. Zij heeft ook het voorwoord geschreven.

Inspirerende ontdekkingsreis door Duitsland

Het boek weegt 606 gram en gaat in op de hamvraag: wat ligt er op het bord in Duitsland? En hoe komt het daar terecht? De lezer navigeert door het complexe landschap van supermarkten en foodservice en wordt alert op valkuilen en onderhandelingsstrategieën van Duitse inkopers. En verder biedt het boek een inspirerende ontdekkingsreis door Duitsland voor iedereen met kennishonger naar de oorsprong van de ‘Deutsche Küche’, het Duitse food-ecosysteem en actuele foodtrends.

Helga Witjes: “Duitsland is voor Gelderland een belangrijke strategische (handels) partner. Voor een sterk marktaandeel in de Duitse agrofoodmarkt willen we blijven investeren in de relatie en de export stimuleren. Hiervoor werken we in Oost-Nederland samen in GO4EXPORT, een exportprogramma voor ondernemers uit Gelderland en Overijssel. Een van de succesfactoren van GO4EXPORT is de inzet van de Agrofoodmakelaar, Jochem Wolthuis, de auteur van dit boek. Met zijn contacten en netwerk in Duitsland opent hij deuren voor Nederlandse ondernemers. Hij heeft zijn jarenlange kennis over de Duitse markt in dit boek opgeschreven, opdat de inzichten een groter publiek kunnen bereiken. Wij zijn dan ook verheugd dat de uitgave van dit boek mede mogelijk is gemaakt door Provincie Gelderland.”

Nog meer kennis op de website

Met de website www.duitslandscheptop.nl krijgen lezers toegang tot extra informatie, tips, links naar relevante bronnen en webinars. Jochem Wolthuis is hier te boeken als dagvoorzitter, spreker voor workshops en inspirerende lezingen, waarbij hij specifieke cases analyseert en combineert met de actualiteit in de foodsector.