Nieuws

BLOG: Op bezoek bij Save Plastics in Arnhem, onverwachte inspiratie voor internationale groei

Save plastics biedt al 30 jaar gerecyclede oplossingen voor de weg en waterbouw. De onderneming is zeer maatschappelijk gedreven. Bram Peters, CEO van Save Plastics: “Onze visie is een circulaire wereld, waar we gebruiken wat we al hebben, waar we minder importeren en minder exporteren, en waar we lokale oplossingen zoeken voor lokale vraagstukken.”

Wibo.jpg

Maar wat moet een exportconsultant van Oost NL bij een bedrijf dat vooral Europees georiënteerd is? De reden was een bezoek van Marjan Lahuis, economisch attache circulair ondernemen van de Nederlandse Ambassade in Toronto. Toronto is een snelgroeiende stad met 4 miljoen inwoners en zoekt andere oplossingen voor afvalverwerking dan het vergroten van de afvalbergen rondom de stad. Save Plastics ontwikkelt en produceert niet alleen circulaire producten, ze hebben ook een educatieprogramma en ontwikkelen mid-size fabrieken om te starten op relatief kleine schaal met productie, inzamelen en recyclen.

Directe afspraken kunnen maken

Nog tijdens het bezoek zijn afspraken gemaakt om Save Plastics kennis te laten maken met stadsvertegenwoordigers in Toronto. En dat bezoek aan Toronto op te laten volgen met een Canadees bezoek aan Nederland om naar voorbeelden te kijken hoe afvalverwerking een economisch en duurzaam bedrijfsmodel kan zijn. Dit levert natuurlijk ook kansen op voor andere Nederlandse toeleveranciers van kennis en machines om de ontluikende recyclingmarkt in Canada te betreden.

Export gaat over meer dan producten

Het export ‘product’ hoeft dus niet een fysiek product te zijn of bestaan of uit zeeschepen met materialen. Kennis, advies, educatie, hoogwaardige machines en methoden om op regionaal schaalniveau circulaire oplossing te bieden kan een uitstekende exportwaarde hebben, zonder grote negatieve milieu impact. Sterker die Nederlandse voorsprong in milieutechnologie levert mondiaal een grote positieve impact op.

"Die nieuwe, duurzame, circulaire economie zit vol internationale kansen"

De uitvoer van alleen kennis en diensten is voor Nederland een steeds groter aandeel in de totale export. En dat is voor het verdienvermogen van Nederland niet verkeerd; er wordt 60 cent per euro verdient aan iedere euro die we aan diensten exporteren. Die nieuwe, duurzame, circulaire economie zit vol internationale kansen voor de vooroplopende Nederlandse bedrijven. En zo dragen we juist door internationale groei regionaal bij aan de economie van de toekomst.

Zelf een handelsadviesgesprek aanvragen?

Om internationaal zakendoen te stimuleren kun je binnen GO4EXPORT gebruik maken van vrijblijvend advies. In een handelsadviesgesprek krijg je advies over de volgende stappen over de grens en meer informatie over de mogelijkheden van GO4EXPORT en landelijke regelingen. Heeft u interesse in een handelsadviesgesprek? Vult u dan het aanmeldformulier in, of neem contact met mij op.

NB: Het bijzondere kantoorgebouw op de achtergrond is gemaakt van recycled plastics en eigendom van Airhunters.

Dit is een blog van Wibo van Wier, senior advisor Trade bij Oost NL. GO4EXPORT is het exportbevorderingsprogramma van de provincies Gelderland en Overijssel.