G4E Toolbox pagina

Halalvlees en halalproducten exporteren

Als u halalvlees of -producten exporteert bent u vaak verplicht een certificaat aan te vragen. Ook ritueel slachten is gebonden aan regels. Lees er hier meer over.

Gaat u halalvlees of andere halalproducten exporteren? Dan moet u zich houden aan de regels van de islam. U krijg te maken certificeringseisen en producteisen. In bepaalde islamitische landen is een Halal-certificaat zelfs wettelijk verplicht. En u moet zich houden aan de strenge regels van het ritueel slachten. Check altijd de eisen voor uw halalproduct in het land van bestemming.

Wat is halal?

Halal betekent rein of goed. Een halalproduct moet voldoen aan de regels van de islam. Ook in Nederland. Anders mag een moslim het niet kopen of gebruiken. Dat geldt niet alleen voor vlees of andere voedingsmiddelen. Maar ook voor producten als cosmetica, kleding en medicijnen. In cosmetica mag bijvoorbeeld geen varkensvet of alcohol zitten.

Onderzoek de producteisen voor halalcertificering

Niet alle normen en halalcertificeringseisen zijn hetzelfde in de wereld. Hierdoor bestaan er verschillende halalkeurmerken met verschillende logo’s. Ook de producteisen verschillen per land. Onderzoek daarom goed aan welke eisen uw product moet voldoen.

Verkoopt u halalproducten in een niet-islamitisch land? Bijvoorbeeld een land binnen de Europese Unie? Dan is een certificering niet wettelijk verplicht. Maar uw afnemer kan het wel eisen, omdat de doelgroep anders uw halalproducten niet koopt.

Check of een halalcertificaat verplicht is

Voor de export van een groot aantal producten naar islamitische landen is een halalcertificaat verplicht. Zoals bijvoorbeeld in Indonesië en Saoedi-Arabië. Via de Market Access Database van de Europese Commissie kunt u checken of een halalcertificaat verplicht is. U kunt direct een selectie maken op land en productcode. Weet u deze code niet, dan kunt met dit voorbeeld achter uw code en de eisen komen.

Stel dat u schapenvlees wilt exporteren naar Saudi-Arabië:

  • Selecteer bij country ‘Saudi Arabia’
  • Klik op ‘Find product code’ 
  • Typ in de zoekbalk rechts bovenin ‘sheep meat’
  • Klik op het bovenste resultaat ‘Meat of sheep or goats, fresh, chilled or frozen’
  • De productcode is ingevuld. Klik op ‘search’ 
  • In de rechter kolom ‘Specific requirements’ ziet u een link naar ‘halal certificate’ staan. Daar vindt u informatie over het certificaat

Ook via de landeninformatie van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland kunt u bij de producteisen checken of een halalcertificering verplicht is.

Let op wijziging in de regelgeving

De regelgeving kan tussentijds veranderen in een land. Een land kan bijvoorbeeld al een certificaat voor halalvlees eisen, maar gaat dat voor meerdere producten doen. Of een land is net pas bezig met het invoeren van halalcertificaten. Check dat ook nog eens bij uw buitenlandse klant of de halalautoriteit in dat land.

Controleer de certificeringbureaus

Voor een aantal landen is een halalcertificaat bij invoer altijd verplicht. Controleer bij de halalautoriteiten welke bureaus gemachtigd zijn om certificaten voor uw product af te geven. Voor sommige landen staan deze autoriteiten vermeld bij de producteisen in de landeninformatie van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Houd u aan de regels voor ritueel slachten

In Nederland zijn er strenge regels voor het ritueel slachten. U mag dieren namelijk niet slachten zonder verdoving. Voor het ritueel slachten of slachten volgens islamitische wetten is er een uitzondering. Maar dit mag alleen onder toezicht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en uitsluitend in erkende slachthuizen.

Deze informatie is afkomstig van ondernermersplein.kvk.nl en wordt getoond met behulp van een API. De informatie is samengesteld door Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, Antwoord voor bedrijven en KVK.
Laatst gewijzigd