Agenda

Handelsmissie groene waterstof naar Chili

U bent actief in groene waterstof? En benieuwd naar kansen in Chili? Neem dan van 22 tot en met 26 oktober 2023 deel aan de handelsmissie groene waterstof naar Chili. Hieronder leest u waarom Chili zo veel marktkansen biedt voor hernieuwbare energie uit zon en wind.

Groene waterstof in Chili 

Met veel zon in het noorden en veel wind in het zuiden heeft Chili een enorm aanbod aan hernieuwbare energie. Het land wil belangrijk worden als producent van groene waterstof om te zorgen voor de eigen energietransitie en om een (nieuwe) exportmarkt op te gaan. 

Door zo’n groot aanbod van hernieuwbare energie wordt Chili waarschijnlijk één van de goedkopere aanbieders van waterstof Dit biedt kansen voor Nederlandse bedrijven in de groene waterstof.  

Chili heeft meerdere pilotprojecten lopen voor hernieuwbare energie, zoals één voor opwekking van windenergie en één voor opwekking van zonne-energie. 

Voor wie?

De missie voor innovatieve bedrijven met technieken, producten of diensten voor groene waterstof. Bedrijven die hardware, software of kennis bieden, zijn ook welkom. 

De missie is vooral interessant voor bedrijven die zich bezighouden met:

  • ontwikkeling van human capital; 
  • producten en diensten voor opwekking, transport, opslag en overslag van waterstof;
  • productie van hernieuwbare energie;
  • logistiek van groene waterstof, zoals havenontwikkeling en transport;
  • de infrastructuur die nodig is voor waterstof. 

Wij organiseren de missie ook voor Nederlandse bedrijven die groene waterstof van Chili willen afnemen. En voor bedrijven die willen (co-)investeren in de productie, opslag en/of transport van Chileense waterstof.  

Waarom deelnemen?

Door aan deze missie deel te nemen, kunt u: 

  • zich verder verdiepen in de Chileense waterstofsector.
  • in contact komen met Chileense zakenpartners en klanten uit de private en publieke sector.
  • uw bestaande Chileense netwerk uitbreiden.
  • inzicht krijgen in Chileense waterstofprojecten én in hoe uw bedrijf daaraan kan meedoen.
  • de mogelijkheden ontdekken om de Chileense markt op te gaan (via de Nederlandse overheid, door consortiavorming of door publiek-private samenwerking).

Tijdens de missie van 2022 bezochten wij de regio Antofagasta, waar veel zonne-energie wordt opgewekt. Nu bezoeken wij Punta Arenas (regio Magallanes), waar vooral veel windenergie wordt opgewekt. 

Wij nemen deel aan de Green Hydrogen Summit. De Chileense tegenhanger van RVO (Corfo) organiseert dit jaarlijks terugkerend evenement in Santiago. De organisatie verwacht 400 deelnemers van belangrijke organisaties in waterstof, vooral uit Argentinië, Chili, Colombia en Uruguay. 

Wij organiseren matchmaking in Punta Arenas en in Santiago. 

Conceptprogramma

Hieronder vindt u het conceptprogramma voor deze missie. 

Wij passen het programma de volgende maanden aan op basis van wensen van deelnemers en ideeën van de organisatie.

Conceptprogramma

Deelname en kosten 

Deelname kost € 500 per organisatie exclusief btw (maximaal 2 deelnemers per organisatie). 

De voertaal tijdens deze missie is Engels. Als men geen Engels spreekt tijdens gezamenlijke bijeenkomsten, dan proberen wij simultaan vertaling te organiseren. 

Reis- en verblijfskosten zijn voor eigen rekening. 

De kosten zijn inclusief deelname aan collectieve programmaonderdelen, collectief lokaal vervoer en lokale ondersteuning door de organisatie. 

Mogelijke reis- en verblijfkosten zijn niet inbegrepen. De Rijkdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) is niet aansprakelijk voor eventuele annuleringskosten.

Aanmelden 

Meld u aan voor deze missie. U kunt zich aanmelden tot uiterlijk 1 september 2023. 

Het is belangrijk dat deelnemers goed passen binnen de genoemde opzet en inhoudelijke focus van deze handelsmissie.

Aanmelding en automatische ontvangstbevestiging hiervan betekent daarom niet automatisch toelating tot de handelsmissie. U ontvangt een definitieve bevestiging van deelname na sluiting van de aanmeldperiode.

Organisatie

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en de Nederlandse ambassade in Santiago (Chili) organiseren deze missie, samen met ProChile en InvestChile. 

Meer weten? 

Heeft u nog vragen over deze missie? Neem dan contact op met: 

Juli Faassen, project manager international trade Latin America, RVO
E: juli [dot] faassen [at] rvo [dot] nl 

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

De Nederlandse overheid vindt maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) – inclusief mensenrechten – belangrijk en onderschrijft de OESO-richtlijnen voor multinationale ondernemingen over maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Het naleven van deze OESO-richtlijnen is een van de voorwaarden om te kunnen deelnemen aan deze missie. Om te kunnen beoordelen of uw bedrijf of organisatie voldoet aan deze voorwaarden, vragen wij u om bij aanmelding een MVO-zelfscan in te vullen.

COVID-19-clausule

Alhoewel de huidige COVID-19-situatie daartoe geen aanleiding geeft, bestaat er het risico dat in de toekomst de COVID-19-ontwikkelingen dusdanig zijn dat de missie niet plaats kan vinden op de genoemde datum.

Daarom zal enige weken voorafgaand aan de missie een go/no-go-moment worden ingelast en, indien tot een no-go besloten wordt, zal de missie worden uitgesteld en zal er een alternatieve datum worden gepland.

Startdatum
Einddatum
Locatie

Santiago, Chili