Agenda

China en maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) – Van katoen tot kobalt

Europese samenlevingen vinden het steeds belangrijker dat producten die de gezamenlijke markt bereiken verantwoord zijn geproduceerd. Zo is de EU momenteel bezig met het samenstellen van verplichte due diligence regelgeving die mogelijk alle bedrijven die zaken willen doen in Europa raakt. Dit kan grote gevolgen hebben voor de Chinese supply chains van Europese bedrijven, aangezien consumenten, bedrijven en overheden in Europa zich zorgen maken over Chinese MVO-vraagstukken, zoals omtrent dwangarbeid in de katoenindustrie in China en kinderarbeid in Chinees-Afrikaanse productieketens.

Tegelijkertijd is maatschappelijk verantwoord ondernemen ook een populair onderwerp in China. Zo eist de Chinese bevolking dat bedrijven in het land meer rekening houden met het milieu. Daarnaast verwacht de Chinese overheid dat bedrijven zich inzetten voor de ontwikkeling van achtergebleven regio’s in China via speciale liefdadigheidsprogramma’s. Als gevolg hiervan is het aantal Chinese bedrijven dat rapporten over haar MVO-strategie publiceert enorm toegenomen.

Desondanks is het duidelijk dat Europese en Chinese verwachtingen en beleid omtrent MVO uit elkaar lopen. Op welke punten verschillen de benaderingen van MVO tussen China en Europa? Wat zullen de gevolgen zijn van mogelijke EU due diligence wetgeving voor Europese bedrijven die zakendoen met Chinese partners? En hoe kunnen Europese consumenten en ondernemers Chinese bedrijven er toe aanzetten hun producten meer verantwoord te produceren?

Deze en andere vragen zullen samen met het fysiek aanwezige publiek worden bediscussieerd door een panel van (ervarings-)deskundigen op 26 oktober in Beeld en Geluid in Den Haag. Tijdens dit evenement zal ook een nieuw LeidenAsiaCentre onderzoek over de Chinese benadering van IMVO worden gepresenteerd.

Programma en sprekers

Het evenement bestaat uit twee delen. Tussendoor en na afloop zal er ruimte zijn om onder het genot van een drankje informeel verder te praten.

Sessie 1 (14:15-15:30, Engels): Chinese MVO-vraagstukken buiten China (zoals in de kobaltwinning in Afrika). Met:

  • Luuk Hoefsloot (Nederlandse ambassade Beijing)
  • Stacey Links (LeidenAsiaCentre)
  • Meer sprekers worden binnenkort bekendgemaakt

Sessie 2 (16:00-17:00, Nederlands): MVO- vraagstukken binnen China

  • Ardi Bouwers (China Circle)
  • Stijn Deklerck (Amnesty Nederland)
  • Femke Den Hartog (INretail)

Registratie

Registreren (verplicht) kan via deze link.

Startdatum
Einddatum
Locatie

Beeld en Geluid Den Haag
Zeestraat 82
2518 AD Den Haag