Bedrijfsprofielen

Gezondheidsdienst voor Dieren

Gezondheidsdienst voor Dieren
De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) is bijna honderd jaar geleden opgericht als provinciale organisatie om dierziekten bij koeien te bestrijden. Inmiddels is GD uitgegroeid tot een internationale organisatie die in Deventer beschikt over één van de grootste veterinaire laboratoria ter wereld. Dagelijks werken ruim 450 medewerkers op een innovatieve manier aan de gezondheid van landbouwhuisdieren en gezelschapsdieren. Dat doet GD samen met dierhouders, dierenartspraktijken, overheden en het bedrijfsleven. De geconsolideerde omzet bedraagt ongeveer 60 miljoen euro. Het hoofdkantoor staat in Deventer, daarnaast heeft GD dochterondernemingen in Wageningen, België, Duitsland en India.

Producten & Diensten

De combinatie van diagnostiek en diergezondheidsexpertise is wat GD zo uniek maakt. GD voert in opdracht de diergezondheidsmonitoring in Nederland uit, doet praktijkgericht onderzoek en ontwikkelt programma’s voor dierziektepreventie en dierziektebestrijding. GD voert ruim 4,5 miljoen lab-bepalingen per jaar uit, de monsters van onder andere melk, bloed en mest worden ingestuurd door dierenartsen en veehouders. Internationaal is GD bekend als GD Animal Health en heeft een goede internationale reputatie als contract research organisatie voor toegepast onderzoek, onderwijs en consulting. Het opleidings- en trainingsinstituut GD Academy organiseert trainingen over diergezondheid voor veehouders, dierenartsen, de farmaceutische - en de veevoederindustrie. De cursussen omvatten zowel de theorie als de praktijk van veterinaire diagnostiek en laboratoriumonderzoek. Steeds meer internationale deelnemers vinden hierdoor hun weg naar Deventer.

Export Ambitie

Op dit moment komt een beperkt deel van de omzet uit het buitenland. GD wil groeien en heeft een exportplan opgesteld waarbij de meest kansrijke regio’s zijn geïdentificeerd. Nederland loopt voorop als het gaat om de kennis en aanpak van diergezondheid. GD ziet dan ook tal van mogelijkheden om de activiteiten binnen en buiten Europa verder uit te bouwen.

Exportlanden

België, Denemarken, Duitsland, Frankrijk en Italië. Brazilië, China, Egypte, India, Oekraïne, Rusland, Suriname, Verenigde Staten, Wit-Rusland en Zuid-Afrika.

Beurs maakt innovatie mogelijk

Tien jaar geleden leidde een ontmoeting met een zakenman uit India op een beurs in Utrecht tot de oprichting van een Joint Venture in India. Gezamenlijk werd een pluimveebedrijf opgezet dat 1 miljoen eieren op jaarbasis produceert van zeer hoge kwaliteit voor toepassingen in de vaccinindustrie.