Bedrijfsprofielen

ESDEC

Esdec
Esdec is expert in het ontwikkelingen van montagesystemen voor zonnepanelen. Met ruim 14 jaar ervaring worden de nieuwste technologieën toegepast, in aluminium, staal en kunststof (met glas) De montagesystemen zijn geschikt voor platte (FlatFix) en schuine (ClickFit) daken. Bij Esdec werken 40 Fte, waarvan 12 Fte in het Research & Development (R&D) team. Alle montagesystemen voldoen aan NEN 7250 normeringen, Nederlandse bouwbesluit gecertificeerd BDA/KIWA en de UL. Esdec exporteert haar producten aan distributeurs en installateurs in 15 landen.

De energietransitie staat hoog genoteerd op de mondiale agenda. De invulling ervan laat op zich wachten, wellicht dat de factor onbekendheid een rol speelt. Bij 10°C begint een bedrijf/particulier na te denken over de plaatsing van zonnepanelen. Het debacle rond het aardgas laat in Nederland een stijging zien, waardoor installateurs wachttijden hebben van 6 tot 8 maanden.

Een duurzaamheidsfootprint afgeven, dat doet Esdec op verschillende fronten.
“Door de grote vraag naar monteurs is Esdec bezig een trainingscentrum van 1.000 m2 te realiseren aan de Londonstraat. Hierin kunnen we zonnestroommonteurs opleiden om aan de steeds grotere vraag uit de markt te voldoen”, vertelt Stijn Vos, algemeen directeur.

Het R&D team voert dagelijks met behulp van ontwikkelde software allerlei berekeningen uit om de montagesystemen te ontwikkelen en te testen. Weersinvloeden, thermiek en turbulentie spelen een belangrijk rol bij de materiaal keuze. De montagesystemen worden in Nederland gefabriceerd en bestaan voor 99% uit Nederlandse materialen. De logistiek vindt vanuit Deventer plaats.
Voor de assemblage maakt het bedrijf gebruik van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. In Deventer 2 fte en bij de door Esdec gecontracteerde productiepartners zijn dat tussen de 80 en 140 personen afhankelijk van piekmomenten.

Producten & Diensten

Esdec levert sinds 2004 professionele montagesystemen voor zonnepanelen op alle typen daken. In de Benelux zijn we één van de grootste producenten en ook in de rest van Europa krijgen we steeds meer voet aan de grond. Bij de ontwikkeling van onze montagesystemen zijn onze ontwerpers geïnspireerd door de professionele solar-installateur.

Export Ambitie

Op exportgebied was Esdec eind 2017 aanwezig bij de Handelsmissie naar Portugal, waar het bedrijf haar visitekaartje heeft afgegeven. Ook is de eerste stap gezet in de VS met het openen van een vestiging in Californië.
”We adviseren en ondersteunen onze distributeurs en installateurs onder andere bij materiaal keuze en ballast- en bouwplannen zodat zij efficiënt hun klanten kunnen bedienen. Ook doen we onderzoek om meer industrieterreinen van zonnepanelen te voorzien. 9% van de daken op Nederlandse industrieterreinen is nu voorzien van zonnepanelen”, vertelt Stijn Vos. “Investeren in duurzame energie is zeker een optie voor het mkb-bedrijf. Voor onze branche is er nog een wereld te winnen”.

Exportlanden

België, Denemarken, Duitsland, Engeland, Finland, Frankrijk, Ierland, Italië, Noorwegen, Oostenrijk, Portugal, Spanje, Tsjechië, Zweden, Oekraïne, de Verenigde Staten en Zwitserland