Bedrijfsprofielen

Cargill

Cargill

Cargill een Amerikaans familiebedrijf, opgericht door W.W. Cargill, bestaat 150 jaar. In 1986 is het Deventerbedrijf Fennema gekocht. Het bedrijf heeft wereldwijd 155.000 werknemers in dienst. Cargill is gespecialiseerd in de handel en verwerking van agrarische grondstoffen.
Cargill Deventer is een B2B producent van cacao componenten zoals coatings en vullingen. Deze producten worden dagelijks vervoerd in tankwagens naar de diverse klanten.

In 2009 heeft het bedrijf een ingrijpende verbouwing gerealiseerd, waardoor er een verdubbeling van de productiecapaciteit heeft plaatsgevonden. Met veel passie voor het Cargill familiebedrijf vertellen Mira Pfeufer (Supply Chain Manager) en Freek Miggelbrink (Plantmanager) over de werkwijze en productie van Cargill.

 

Producten & Diensten

De cacao wordt vooral afgenomen uit Afrikaanse landen, Ghana, Ivoorkust en Kameroen. De eerste verwerking van de cacaobonen vindt plaats in een Cargill fabriek in Zaandam. Het product wordt naar Deventer vervoerd voor verdere verwerking.
Uniek voor Deventer is dat ze beschikken over een eigen laboratorium, waar dagelijks acht medewerkers nieuwe receptuur ontwikkelen. De coatings en vullingen die door dit team in samenwerking met de klant worden samengesteld, variëren van wit, melk tot puur met al dan niet een aroma, noten toevoeging et cetera. Zo kan de klant het product voor een topic, bijvoorbeeld ijs, of een bonbonvulling gebruiken. Twee voorbeelden uit een scala van mogelijkheden.

Export Ambitie

Cargill exporteert wereldwijd waarbij de Deventervestiging 92% van hun productie exporteert. Het merendeel binnen Europa 98%. Naar Azië 1,5%, naar het Midden-Oosten wordt 1% geëxporteerd. Er wordt een stijgende lijn waargenomen in de export van producten van Cargill Deventer naar Oost-Europa.

Exportlanden

België, Duitsland, Frankrijk, Oost-Europa, Midden-Oosten, China, Hongkong en Zuid-Korea

Best Sustainability Innovation Award

Cargill heeft in december 2015 de “FiE 2015 Best Sustainability Innovation Award” ontvangen. Een prijs die is gebaseerd op het beschikbaar stellen van betaalbare leningen aan coöperaties voor het aanschaffen van vrachtauto's. Daarnaast is Cargill actief om de agrariërs bij te staan in teelt en aanplant van de gewassen. Cargill onderscheidt zich door duurzaam te ondernemen. Investeert in de agrarische gemeenschap in een land, zodat continuïteit kan worden geborgd.