Bedrijfsprofielen

Agriprogress

Agriprogress

Pieter Helfferich is sinds de jaren negentig van de vorige eeuw, actief in de Agrosector. Gestart werd met het doorlichten van mengvoederbedrijven in Duitsland. Helfferich:”In Nederland doen wij dit zeer goed en de Duitsers kunnen daar nog van leren.” Na het vallen van het IJzeren Gordijn wordt Pieter actief in Oost-Europa. Pieter:“Het was puin ruimen, na het communisme.”

Met inbreng van Nederlandse kennis is de landbouw en de foodindustrie in Oost-Europa hervormd. Dit werk is nog steeds niet af. In Oost- Europa liggen nog steeds veel kansen in de agrosector. Pieter is actief om deze kansen voor Nederlandse bedrijven te benutten. In het bijzonder voor twee clusters van Nederlandse bedrijven in de melkveehouderij / zuivelindustrie en de glastuinbouw om handel in Oost-Europa op te zetten.

Eigen sojafabriek in Oekraïne

Bijzonder is dat Pieter met enkele compagnons eigenaar is van een sojafabriek in Uman in de Oekraïne. Hier worden op jaarbasis 10.000 ton olie uit sojabonen geproduceerd voor de foodindustrie.

Export Ambitie

Naast Oekraïne en Bulgarije ligt de focus op Roemenië. Daar beschikt Pieter over een kantoor in Boekarest: ‘Holland Dairy House’. Van daaruit wordt de markt bediend. Pieter: “Het is belangrijk dat je in deze landen er zelf ook bent, dat maakt het zaken doen een stuk eenvoudiger. In Nederland is nauwelijks ruimte voor groei van de landbouw. In Roemenië is daar nog volop ruimte voor. Goede landbouwgrond is daar te koop voor € 3.500,- per hectare, ter vergelijk in Nederland kost dit € 55.000,-.” Pieter werkt in opdracht van diverse internationale investeerders die landbouwbedrijven daar opkopen, dit vervolgens moderniseren en het daarna met winst verkopen. Aangezien geld in Roemenië een probleem is kan op deze wijze de landbouw wel hervormd worden. Bijkomend voordeel is dat Europa vaak 50% mee betaald aan dit soort investeringen. Daarnaast zijn de arbeidskosten laag in Roemenië.

Exportlanden

Duitsland, Roemenie, Bulgarije, Oekraine, Iran