Mkb'ers in Deventer breiden aantal exportlanden flink uit

MKB Deventer begon in 2016 met de eerste editie van een een portrettenreeks met mkb-bedrijven uit de stad die exporteren. Het boek telde 91 profielen, dit jaar verscheen de tweede editie van ‘Made in Deventer’ met 171 profielen. Samensteller Marco Kok van MKB Deventer becijferde dat de ondernemers in twee jaar tijd gemiddeld per bedrijf naar 3,6 landen extra exporteren.

 

Wat heeft het al opgeleverd dat je deze profielen maakt en in kaart brengt?

Als je toch bij zoveel ondernemers aan tafel komt, dan doe je vaak aan matchmaking omdat je de verschillende verhalen aan elkaar kunt koppelen. We hebben 30 bedrijven op gang geholpen met SIB-regelingen voor starters en veel bedrijven verteld dat ze een exportvoucher kunnen aanvragen. We horen directeuren die met bepaalde onderzoeksvragen zitten waar ze in alle bedrijvigheid zelf niet aan toekomen om het uit te zoeken. Dan kunnen wij zeggen; wist je dat je samen met studenten van de Hogeschool Saxion een exportplan kunt maken? Bijvoorbeeld een Duitse student die voor jou de Duitse markt in kaart kan brengen?

 

Kun je een voorbeeld van zo’n bedrijf noemen?

Zo’n twee derde van de Nederlandse gemeenten is klant bij ict-bedrijf Mapgear met hun oplossing om binnen een seconde te berekenen wat een zonnedak voor je zou opleveren: je investering en terugverdientijd. Voor hen is Duitsland super interessant. Een Duitse student van Saxion maakt nu voor hen een plan van aanpak.

 

Door de verhalen kun je dus mooie verbindingen leggen?

Ja, het zijn vaak kleine dingetjes die je enkel opvangt omdat je op zoveel plekken komt. Misschien hoor je van bedrijven die zonder dat ze het van elkaar weten op eenzelfde beurs staan. Samen zouden ze de kosten kunnen delen. Dat zien we ook op onze exportborrel, maar ook door de profielen in het boek en 400 profielen op GO4EXPORT.nl. Een fysiek boek, evenementen en online: dat is een fijne combinatie.

 

Wat zegt het dat het aantal exportlanden vanuit Deventer toeneemt?

Economisch zit het tij mee. Maar de wereld wordt ook steeds digitaler en daardoor kleiner. Je krijgt sneller een offerte uit een buitenland waar je misschien zelf niet eens aan had gedacht. We zien dat het zoekverkeer via GO4EXPORT ook helpt. Dan moet je er wel voor zorgen dat je in meerdere talen op de juiste trefwoorden vindbaar bent. Om dat uit te zoeken voor bijvoorbeeld Duitsland, kun je een exportvoucher aanvragen.

 

Waar is Deventer goed in?

Het is ontzettend breed, maar we hebben een aantal erg grote spelers rondom de Food Industry. Maar als je de hele lijst zo bekijkt, dan kom je wel heel opvallende bedrijven tegen die helemaal niet zo bekend zijn bij het grote publiek, maar wel erg bijzondere dingen doen. Zo hebben we hier State of Football, zij verzorgen de merchandising van topvoetbalclubs als Real Madrid en Paris Saint-Germain. Maar ook Rodomach dat robotlijnen voor grote autofabrikanten ontwerpt. Allemaal pareltjes uit Deventer.

 

Meer informatie:

https://www.madeindeventer.com/

https://www.mkbdeventer.nl/