Miljardeninvestering R&D-Campus Lithium Werks grote economische impact voor regio Twente

Batterijfabriek Lithium Werks uit Hengelo tekent dinsdag in aanwezigheid van premier Li Keqiang van China en minister-president Rutte een investeringsovereenkomst van 1,6 miljard dollar met een nog niet bekendgemaakte Chinese partner. Investeringspartner Oost NL verwacht grote positieve gevolgen voor de regio.

Het bedrijf van de Nederlandse ondernemer Kees Koolen heeft inmiddels 400 patenten vergaard voor veel energiezuiniger krachtige batterijen die kunnen worden ingezet voor zwaarder vervoer, in steden en in de industrie. Het moet ervoor zorgen dat de uitstoot van CO2 en andere vervuilende stoffen significant kan worden teruggedrongen.

Lithium Werks kondigde afgelopen maand al de samenwerking met de Universiteit van Twente aan, enkele bedrijven en ontwikkelingsmaatschappij Oost NL. Op Technology Base, op het terrein van luchthaven Twente, moet een R&D-campus verrijzen. Het voormalig directielid van Booking.com wil voor 2025 tussen de 2.000 en 3.000 technici naar Twente halen die moeten werken aan nieuwe batterij- en regeltechnologie om energie naar huishoudens te krijgen.

 

Aanzuigende werking voor de regio

Businessunit manager International van Oost NL Fons de Zeeuw verwacht dat de campus een aanzuigende werking hebben. “Niet alleen Lithium Werks vestigt zich daar, maar ook andere bedrijven die met energieopslag bezig zijn. Dat is ook een beweging die we nu al zien, Lithium Werks zoekt zelf ook graag samenwerking op.”

In de regio Twente is een ondernemingsklimaat met zwaartepunt op hightech, zegt De Zeeuw. “De campus stimuleert van kennisintensieve (door)starters en spin-offs.” De nieuwe R&D-Campus heeft een grote economische impact op de regio volgens hem. “Met de inzichten van nu gaat het om meer dan 2.000 direct gecreëerde banen”

 

Verzameling bedrijven

Initiatiefnemer Koolen stapte in 2010 al in Super B in Hengelo, een assembleerder van lithiumbatterijen en werd actief bij het Chinese A123, een onderdelenfabrikant van batterijen. Vorig jaar nam hij Super B, dat onder meer accu’s voor de automerken Ferrari en Aston Martin produceert, helemaal over.

Hij voegde het samen met twee andere producenten van accu’s: A123 en Valence. Van het Chinese A123 is het onderdeel gekocht dat cilindrische cellen maakt, die geschikt zijn voor onder meer startaccu’s. Het Amerikaanse Valence doet in principe hetzelfde als Super B. in Hengelo. Alleen zijn de accu’s groter en was het bedrijf al actief in andere markten.

De drie bedrijven in Lithium Werks zijn samen goed voor een omzet van 75 miljoen dollar. Wereldwijd werken er 370 mensen, waarvan 100 in Hengelo. Koolen is nu bezig met de aankoop van nieuwe bedrijven in Oost-Europa en de VS zodat hij de omzet kan verhogen naar 300 miljoen dollar. Komend jaar wil hij 300 medewerkers in Hengelo hebben.