Eerste Japan Business Day opent deuren voor ondernemers

Ondernemers uit Gelderland en Overijssel die interesse hebben in zakendoen in Japan, konden woensdag 21 maart jl. in Zwolle in gesprek met attachees van de Nederlandse Ambassade uit Tokyo. De middag was volgeboekt, daarmee is de eerste Japan Business Day een succes.

Japan is de derde economie van de wereld en biedt veel mogelijkheden voor exporterende Nederlandse bedrijven die actief zijn in Agro-Food. Die mogelijkheden zijn alleen maar gegroeid dankzij de ondertekening van de ‘Economische Partnerschapsovereenkomst’ met de Europese Unie eind vorig jaar, dit maakt handeldrijven met Japan eenvoudiger en goedkoper.
Ruim 25 ondernemers, met name actief in de Agro-Food en High Tech, kwamen op de middag af. Oost NL en Trade Office Regio Zwolle hebben naar aanleiding van dit handelsakkoord een delegatie uit Tokyo uitgenodigd om ondernemers uit Oost-Nederland te faciliteren in hun ambities om zaken te doen in Japan. Dit doen zij vanuit de samenwerking met de provincies Gelderland en Overijssel, GO4EXPORT en de RVO.

 

Veel animo voor zakendoen in Japan

De behoefte om zaken te gaan doen met Japan is groot, gezien het aantal aanmeldingen voor de bijeenkomst. Vanuit de Nederlandse ambassade in Tokyo zijn de attachées op het gebied van handel, Innovatie en landbouw aanwezig voor een-op-een-gesprekken met ondernemers.

De vragen van ondernemers zijn divers: van de wens om in contact te komen met kaasimporteurs in Japan tot exportmogelijkheden voor witlof. Vanuit Trade Office en Oost NL zijn er coaches aanwezig om ondernemers te informeren en na deze bijeenkomst verder op weg te helpen met zakendoen in Japan.

 

Handelsverdrag biedt kansen voor ondernemers

In december 2017  is het handelsverdrag tussen de EU en Japan gesloten (de zogeheten Economische Partnerschapsovereenkomst). Er zijn onder meer afspraken over lagere importtarieven gemaakt. Met name de tarieven op vlees, zuivel, levensmiddelen en alcoholische dranken zullen gefaseerd fors worden verlaagd.