Stuklopen Duitse formatie: Kansen voor ondernemers

Met het mislukken van de coalitiebesprekingen breken voor Duitsland onzekere tijden aan. Dat biedt mogelijkheden voor Nederlandse ondernemers, omdat de Duitse deelstaten meer op zichzelf aangewezen zijn.

Het lukt Angela Merkel voorlopig niet om een nieuwe regering te vormen. Dat betekent de komende tijd veel onzekerheid in politiek Duitsland. Tegelijk levert dat ook kansen op voor Nederlandse ondernemers op in de deelstaten Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen.

In de twee grote deelstaten die grenzen aan Nederland zijn recent nieuwe regeringen gekozen. Vooral in Noordrijn-Westfalen is het opvallend hoezeer de toenadering naar Nederland wordt gezocht. In het regeerakkoord van de CDU en de FDP wordt Rotterdam openlijk verkozen als belangrijkste haven boven Hamburg. Een groot verschil met zo’n tien jaar geleden toen de Rotterdamse haven in de Duitse beleidsstukken nog niet eens werd genoemd.

De eerste handelsmissie die premier Armin Laschet (CDU) van Noordrijn-Westfalen ondernam was naar Nederland. Hij werd daar ontvangen door premier Mark Rutte en de koning en hij bracht een bezoek aan de haven van Rotterdam. Een belangrijk statement die de nieuwe koers in de grootste deelstaat van Duitsland moet onderstrepen: Nederland is de belangrijkste handelspartner.

Nu Noordrijn-Westfalen weet dat er voorlopig geen sterke regering in Berlijn zetelt, is het nog meer op zichzelf aangewezen. En dat is interessant voor Nederland. De deelstaatregering Düsseldorf heeft een wensenlijstje waar bedrijven uit Nederland zich in bewezen hebben.

Noordrijn-Westfalen geldt als file-deelstaat nummer 1 in Duitsland en kampt tegelijk met een lange lijst van achterstallig onderhoud voor vervallen bruggen en snelwegen. Het aantal projecten is zo groot dat er een groot gebrek is aan projectontwikkelaars en ingenieurs. Bovendien geldt het Nederlandse Rijkswaterstaat als voorbeeld voor het efficiënter plannen van bouwprojecten.

Een concrete plek om te zien waar wat er speelt in Duitsland is de InfraTech op 10-12 januari 2018 in Essen. De beurs wordt geopend door de verkeersminister van Noordrijn-Westfalen Hendrik Wüst. Een ander belangrijk speerpunt voor Noordrijn-Westfalen is het verbeteren van de infrastructuur voor internet en digitalisering. De regeringspartijen zeggen Nederland als voorbeeld te zien als het gaat om bijvoorbeeld het aanleggen van glasvezelkabels en het vormgeven van ICT-structuren.

De SPD en de CDU in Nedersaksen zijn afgelopen week tot een coalitieakkoord gekomen. Ook hierin staat de wens om de samenwerking met Nederland te intensiveren. Verder wil de deelstaat de plannen voor de treinverbinding tussen Groningen en Bremen (Wunderline) omzetten.