mei 29, 2018 | Datum, Duitsland, Handel, juni, Nieuws

Na de uitbundig gevierde Hanzedagen afgelopen jaar in Kampen, is het feest nu op 21 en 22 juni in het Noord-Duitse Rostock. Dat kan natuurlijk niet zonder een afvaardiging uit Oost-Nederland. De Internationale Hanzedagen is een bijzonder fenomeen met allerlei verschillende invalshoeken. Cultuur, muziek, historie, nostalgie en scheepvaart zijn de elementen die in de hele stad terugkomen, elk jaar in een andere Hanzestad. Het Hanzestedenverbond bestaat uit zo’n 200 steden in 16 landen rondom de Noordzee en de Oostzee. Na Kampen strijkt het circus dit jaar neer in Rostock. Uiteraard vertrekt er vanuit Oost-Nederland ook een delegatie naar Noordoost-Duitsland. Zij focussen zich vooral op de aloude handelsrelatie die vandaag de dag nog absoluut relevant is.

Economische delegatie
Onder leiding van Trade Office (Kennispoort Regio Zwolle) gaan er tegen de 30 ondernemers en bestuurders naar Duitsland. Ze onderzoeken de marktkansen in Rostock voor deelnemende bedrijven. De provincie Overijssel wil vanuit het provinciale programma GO4EXPORT de eeuwenoude Hanze – naast toerisme – een bredere economische betekenis geven. Naast de economische missie organiseert de provincie zelf een studiereis naar Rostock over klimaat en waterveiligheid. De deelnemende ondernemers beleven zo’n 49 pitches van bedrijven uit de sectoren: health, logistiek, toerisme, duurzame energie, agri & food, creatieve industrie en maritiem. De thema’s digitalisering, vergrijzing, mobiliteit, onderzoek, klimaatadaptie, bedrijfscultuur en beroepsopleiding binden en boeien. Verder zijn er bedrijfsbezoeken bij bedrijven zoals Liebherr en Aida.

Kennis doorgeven
De Hanzedagen maakten afgelopen jaar veel los in Kampen, vertelde burgemeester Koelewijn na afloop tegen lokale media. “Kampen is vanouds een wereld van eilandjes, maar iedereen heeft laten zien te kunnen samenwerken.” Hij genoot van de samenwerking in de stad tussen gemeente, hulpdiensten, ondernemers en inwoners. “Hoe houden we dit vast?” Zijn slotwoord hield hij in het Duits, met het oog op organisator Rostock in 2018. Afgelopen najaar reisde hij samen met wethouder Geert Meijering af naar Mecklenburg-Vorpommern om de Kamper ervaringen met de Hanzedagen te delen met de nieuwe gastheer.