Al 12 jaar staan ze samen op de Hannover Messe, de Verenigde Maakindustrie Oost (VMO) en Handwerkskammer Münster. Een bijzondere samenwerking die al die jaren aan beide kanten van de grens al veel heeft gebracht, vertelt Thomas Melchert van de Handwerkskammer. De samenwerking kwam ooit op gang via gezamenlijke Interreg-projecten om de handel tussen beide landen te bevorderen. Inmiddels staan de bedrijven niet alleen samen in Hal 4 bij de toeleveranciers, ook in Hal 27 rond het thema Energie staan de Nederlanders en Duitsers gebroederlijk naast elkaar.

Voor de Duitse bedrijven is het erg belangrijk om jaarlijks aanwezig te zijn, zegt Melchert. “Continuïteit is alles. Of we het nu druk hebben of niet, de Hannover Messe slaan we nooit over.” De beurs is voor de Duitsers vooral bedoeld om zakelijke contacten te onderhouden. “Dat is een verschil met Nederlanders, die vaak hopen op nieuwe klanten.”

Het mooiste aan samen met de Nederlanders op de stand staan zijn de gesprekken die ontstaan, vindt Melchert. “We hebben vaak een hele goede chemie en leren in korte tijd veel van elkaar. Wat dat betreft zijn we echt nieuwsgierig naar onze Nederlandse buren.” Uit de gezamenlijke stand in Hannover zijn al diverse grensoverschrijdende samenwerkingen ontstaan. “Daar ken ik verschillende mooie voorbeelden van. Nederlanders die de Duitse bedrijven extra ondersteunden bij de sales, of meer productiecapaciteit voor de Nederlanders in Duitsland.”

Het heeft er ook mee te maken dat de beide culturen goed bij elkaar passen, zegt Melchert. “Voor ons zijn Overijssel en Gelderland veel dichterbij dan Beieren of Hamburg. En dan heb ik het niet alleen over de afstand. We komen graag bij elkaar op de koffie.” De gezamenlijke stands zorgen voor een losse sfeer tussen de ondernemers. “En dat is een hele goede basis voor wanneer je later zaken doet. Dan krijgt de samenwerking extra vaart.” Het gaat om veel meer dan de gezelligheid, als buren heb je elkaar hard nodig, zegt hij. “Bij de digitalisering van de fabrieken moeten we goed uitkijken dat we de boot niet missen. En dat moeten we samen doen.”