Cruciaal moment voor Nederlandse bedrijven voor focus op China

De economische ontwikkelingen in China gaan razendsnel, maar hoe kom je er als Nederlands bedrijf tussen? Judith van de Bovenkamp van GO4EXPORT vertelt waarom een handelsmissie enorm kan helpen. Judith van de Bovenkamp van GO4EXPORT woonde jarenlang in Wuhan waar ze werkte voor het Netherlands Business Support Office (NBSO). Zij vertelt wat er speelt en wat ondernemers kunnen verwachten.

 

Waarom is een handelsmissie van belang voor een ondernemer uit Oost-Nederland?
Dit is als ondernemer een hele mooie kans om China binnen te komen. Zeker als er een gedeputeerde meegaat. In China wordt veel waarde gehecht aan hiërarchie en op deze manier gaan er veel meer deuren voor je open dan wanneer je het in je eentje probeert. Bovendien heeft Gelderland al ruim 10 jaar warme banden met de provincie Hubei en kan het postennetwerk van het NBSO je verder introduceren. 

 

Hoe is die warme band ontstaan?
De hoofdstad van Hubei is Wuhan, zij zochten 20 jaar geleden een buitenlandse partner voor afvalverwerking. Die werd toen gevonden in Grontmij, nu Sweco Nederland. Zij werken veel samen met allerlei bedrijven uit Overijssel en Gelderland, zo is de bal gaan rollen.

 

Wat heb je aan de andere bedrijven die meegaan?
Als eenling ben je maar alleen. Als je samen met andere ondernemers op pad bent, leer je van elkaar. Je vult elkaar aan.

 

Wat speelt er nu in Hubei?
Hubei is echt een provincie in ontwikkeling, maar die ontwikkelingen gaan razendsnel. Om een voorbeeld te noemen, in een paar jaar tijd zijn er 14 metrolijnen geopend. Hoe lang hebben wij over de Noord-Zuidlijn gedaan? De provincie ligt centraal in China; als je een cirkel om de stad trekt ben je binnen 2 uur reizen in alle grote steden van China. Hier wordt ook de Nieuwe Zijderoute uitgewerkt, waardoor er een directe spoorverbinding ligt van Duisburg naar Wuhan. Verder liggen er steeds meer hogesnelheidslijnen en ook het nieuwe vliegveld maakt de stad goed bereikbaar.

 

Wat is de toegevoegde waarde van Nederlandse ondernemers in deze regio?
Doordat de economische ontwikkelingen zo hard gaan, zie je een aantal behoeftes ontstaan. Het welvaartsniveau stijgt, de consumenten hebben meer te besteden. Dus is er vraag naar westerse agrifood-producten. Zo ontstaat er nu een echte koffiecultuur, worden er westerse restaurants geopend en is er een toenemende interesse in producten zoals Nederlandse kaas.

 

Hoe zit het met andere sectoren?
Hubei is ook erg op zoek naar oplossingen voor water- en milieuproblematiek, de stad ligt in moerassig gebied en de rivier Yangtze overstroomt regelmatig. Verder is men bezig met duurzame stedelijke ontwikkeling. Hiervoor is veel kennis en kunde nodig, en dat heeft Nederland in huis.

 

Weet men dat in China?
Nederlandse kennis en expertise staat in China goed aangeschreven. Zo werkte Arcadis mee aan Sponge City, een watermanagementsysteem voor de stad. Maar ook veel kleinere spelers doen nu zaken in Hubei.

 

Wat hebben vorige missies al opgeleverd?
Dat is natuurlijk voor iedereen anders. Maar ik zie dat deelnemers die bijvoorbeeld vorig jaar zich goed hebben voorbereid op de missie en zichzelf erg proactief hebben opgesteld, daar nu al business hebben. Dus het kan heel snel gaan.

 

Hoe bereid je je voor?
Daar helpen we natuurlijk vanuit GO4EXPORT bij. We vragen; wat heb je en wat wil je bereiken. En is dat haalbaar? Vervolgens kan het NBSO Wuhan een heel individueel programma maken en daar kun je dus heel ver mee komen. Zorg vervolgens dat je goed weet waar je bent en dat je weet wat er speelt. Daarbij helpen we natuurlijk ook. Een mooie start is bijvoorbeeld de bijeenkomst van GO4EXPORT en het economisch netwerk uit China die we tijdens de China Business Week in Arnhem organiseren. Dat is de perfecte gelegenheid om met andere ondernemers en het netwerk van de overheid te sparren.