China zet alles op alles om de milieuproblemen aan te pakken. Dat werd goed duidelijk op de IFAT in Shanghai eerder deze maand. Het is de voorloper op de grootste beurs voor de water-, riolering- en afvalwaterbranche IFAT München van 14 tot 18 mei. Van 1 tot 8 september bezoekt een handelsmissie uit Oost-Nederland onder leiding van de Overijsselse gedeputeerde Eddy van Hijum China. In de aanloop hiernaartoe worden waardevolle contacten gelegd op de IFAT in Shanghai en München.

Martin Leushuis van het GO4EXPORT Office China vertelt wat deze beurzen relevant maakt voor bedrijven uit Oost-Nederland. “China hanteert een vijfjarenplan en daarin wordt alles gezet op de verbetering van het milieu in China zelf in de meest brede zin van het woord.” Dat betekent onder meer het oplossen van bestaande problemen en het aanpassen of vervangen van verouderde installaties omdat deze niet meer voldoen aan de nieuwe milieueisen in China. En daarbij gaat het enorme bedragen, vertelt Leushuis. “De marktwaarde voor de komende 5 jaar is zo’n 850 biljoen euro.”

Chinese delegatie naar Oost-Nederland
China zoekt wereldwijd naar nieuwe technologieën om die problemen aan te pakken, dus ook in Oost-Nederland. “We hebben veel mkb-bedrijven voor wie dit een interessante nieuwe markt is, maar het is voor hen vaak niet mogelijk om hier zelfstandig aan de slag te gaan. Via deze beurs zijn er wel kansen. Daarnaast kan levering aan de Chinese markt tegelijkertijd een export hub zijn naar andere Aziatische landen waar Chinese bedrijven al actief zijn.

Na de beurs in Shanghai volgt de oorspronkelijke IFAT in München, van 14 tot en met 18 mei. Er worden 100.000 bezoekers verwacht en zo’n 3.100 exposanten. Een Chinese delegatie reist via Zuid-Duitsland naar Oost-Nederland. Het doel is om een samenwerking op te zetten met milieutechnische bedrijven, vertelt Leushuis. “Ze zijn geïnteresseerd in de aankoop van systemen en oplossingen. Maar er is ook belangstelling voor verdergaande ontwikkeling van op de Chinese markt bekende systemen die aan een vernieuwing toe zijn, omdat deze niet meer aan de nieuwe milieu-eisen in China voldoen.”

Kijk ook op GO4EXPORT Office China

Fotobijschrift:
De IFAT in München geldt als belangrijke schakel naar zakendoen in China.
Foto:
Christian Hartlmaier/Messe München GmbH